Πόσο «αγνό» είναι τελικά το ρυζάλευρο που φτιάχνουμε για τα παιδιά μας;

ρυζάλευρο

Σε συνέχεια λοιπόν της διατροφικής πλάνης που συχνά μας κυριεύει ψάχνοντας υγιεινές και εναλλακτικές τροφές ας πάρουμε παράδειγμα το ρύζι και φυσικά το ρυζάλευρο το οποίο χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως βρεφική τροφή.

Το ρυζάλευρο λοιπόν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως πρώτη βρεφική τροφή γιατί είναι εύληπτη, εύπεπτη και θρεπτική. Το προτείνει μάλιστα μαζί με τις άλλες κρέμες δημητριακών ως πρώτη στερεά τροφή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το ρύζι όμως έχει ένα μειονέκτημα. Αθροίζει αρσενικό. Μετά το 2011 μάλιστα έγινε εφικτό να μετρήσουμε πια στα τρόφιμα την ποσότητα του ανόργανου αρσενικού που θεωρείται πιο τοξικό.
Το αρσενικό είναι στοιχείο του φλοιού της γης. Υπάρχει παντού, στο νερό, στον αέρα στο έδαφος. Και φυσικά και στον οργανισμό μας. Και όπως όλα τα στοιχεία της γης μπορεί να είναι και τοξικό. Αλλά η δόση έχει σημασία.

Όπως ακριβώς και το οξείδιο του σιδήρου που κουβαλάει το οξυγόνο στο αίμα μας και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλά λαμβάνοντας ένα μπουκάλι σιδήρου μπορεί να πεθάνουμε, έτσι ακριβώς η δόση έχει σημασία.

Έτσι λοιπόν οι Διεθνείς υπηρεσίες Τροφίμων έδωσαν ένα όριο στις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ για την τιμή του αρσενικού το οποίο πρέπει να είναι κάτω από 100 parts per billion (ppb) στα βρεφικά δημητριακά για να θεωρείται ασφαλές.

Οι ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ λοιπόν πια είναι υποχρεωμένες να μετρούν το ανόργανο αρσενικό και να συμμορφώνονται προς αυτή την οδηγία. Είναι αδύνατον να μην υπάρχει καθόλου αρσενικό στις τροφές μας γιατί υπάρχει παντού στην γη. Όπως ακριβώς έχουμε στον οργανισμό μας πάρα πολύ σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι και απόλυτα χρήσιμος.

Όπως ακριβώς ένα μέρος των κυττάρων μας και των δομικών μας στοιχείων, δεν αποτελείται από τον άνθρακα 12, αλλά από τον ραδιενεργό άνθρακα 14.

Έρχονται λοιπόν ψαγμένοι γονείς, με κάθε καλή πρόθεση είναι αλήθεια, ανησυχώντας για τα επίπεδα αρσενικού στο ρυζάλευρο. Μάλιστα μερικοί με συνταγές για υγιεινό ρυζάλευρο. Μάλιστα στην έρευνα μου μια βρήκα και εγώ.

Κοιτάξτε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα.

Ας πούμε ότι παίρνεις ρύζι χύμα από έναν παραγωγό. Που ξέρεις από που είναι το ρύζι. Πως ξέρεις ότι δεν έχει αρσενικό. Ποιος μέτρησε σε αυτό το ρύζι την ποσότητα του;. Στην βιομηχανικά παραγόμενη τροφή όμως, όχι μόνο είναι υποχρεωτική η μέτρηση του αρσενικού αλλά πρέπει να είναι και κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια. Ακούστε όμως και το πιο εξωφρενικό. Η συνταγή του υγιεινού ρυζάλευρου που βρήκα στο διαδίκτυο είναι από το καφέ ρύζι, το μη αποφλοιωμένο το μη επεξεργασμένο, το “αγνό”.

Μαντέψτε τώρα που συσσωρεύεται στο ρύζι κυρίως το αρσενικό. Στην φλούδα του.

Άρα το αγνό ρυζάλευρο που ενδεχομένως θα φτιάξετε για τα παιδιά σας θα έχει πολύ περισσότερο αρσενικό.

Προσοχή λοιπόν στις δήθεν μη επεξεργασμένες και δήθεν υγιεινές τροφές και συνταγές. Το αποτέλεσμα συχνά είναι ακριβώς το αντίθετο. Όπως είπα και εχθές η βιομηχανική παρασκευή των τροφών και η επεξεργασία τους, μπορεί να έχει τα προβλήματα της αλλά συνήθως είναι πολύ πιο ασφαλής από τα χύμα και δήθεν εναλλακτικά, δήθεν υγιεινά προϊόντα.

Γράφει ο Αντώνιος Δαρζέντας, Παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network