Το πρωτόγαλα έχει χαρακτηριστεί ως «το πρώτο εμβόλιο» – Ποιες είναι οι πανίσχυρες ιδιότητές του

Το πρωτόγαλα έχει χαρακτηριστεί ως «το πρώτο εμβόλιο» - Ποιες είναι οι πανίσχυρες ιδιότητές του

Όπως βλέπουμε στην εικόνα υπάρχει διαφορά στη σύνθεση ανάμεσα στο πρωτόγαλα (το πρώτο γάλα που παρέχει στο μωρό η μητέρα) και στο ώριμο μητρικό γάλα. Το πρωτόγαλα είναι το γάλα που έχει προβλέψει η φύση να λάβει το νεογέννητο αμέσως μόλις γεννηθεί, προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες του!

Παρατηρώντας τη διαφορά στη σύσταση, τις ανάγκες που καλύπτει και την προστασία που παρέχει, καταλαβαίνουμε ότι δεν επιτρέπεται στα μαιευτήρια να προσφέρονται «ελαφρά τη καρδία» τα μπουκαλάκια με το ξένο γάλα. Παρά μόνο αν αυτό είναι επιλογή των γονέων ή συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι.

Το πρωτόγαλα (colostrum) είναι το γάλα των τριών πρώτων ημερών από τη γέννηση του μωρού.

Το πρωτόγαλα έχει χαρακτηριστεί ως «το πρώτο εμβόλιο».

Παρέχει προστασία για ασθένειες για τις οποίες έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει στο παρελθόν η μητέρα (έτοιμα αντισώματα) αλλά και για κάθε νέα λοίμωξη που μπορεί να το προσβάλει στο περιβάλλον του μαιευτηρίου.

Εκτός από τα αντισώματα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (όπως ωφέλιμα λιπαρά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου), βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ορμόνες ανάπτυξης. Αποτελεί, με λίγα λόγια, μια «υπερτροφή» για τον οργανισμό.

Οι λίγες σταγόνες πρωτογάλακτος που απομυζεί σιγά σιγά με το θηλασμό είναι η απαραίτητη ποσότητα που έχει ανάγκη το νεογέννητο για να τραφεί. Μην ξεχνάμε ότι το μέγεθος του στομάχου του νεογνού την πρώτη ημέρα ζωής δεν ξεπερνάει τα 6 ml. (Αλήθεια εκείνα τα 30 γρ του ξένου γάλακτος που πηγαίνουν;

Το Colostrum είναι η τροφή που παρέχει θρέψη και έτοιμη ανοσία στα νεογνά στο πρώτο εξαιρετικά ευάλωτο στάδιο της ζωής τους.

Τώρα που γνωρίζετε μπορείτε -αν έχετε επιλέξει θηλασμό- τη στιγμή που σας προσφέρουν το μπουκαλάκι με το ξένο γάλα να το αρνηθείτε με ευγένεια:

«Ευχαριστώ, αλλά δεν το χρειάζομαι, θα προσφέρω στο μωρό μου το Πρωτόγαλα!»

Το πρωτόγαλα έχει χαρακτηριστεί ως «το πρώτο εμβόλιο» - Ποιες είναι οι πανίσχυρες ιδιότητές του

Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Το πρωτόγαλα συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς του παιδιού

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network