Ανησυχητικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών λόγω COVID-19 | Τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς

εμβόλια ρουτίνας παιδιών

Ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών αλλά και εφήβων έχει δημιουργήσει η πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητή Παιδιατρικής, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

Είναι γεγονός ότι η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown του 2020 αλλά οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την τότε προτροπή των παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Έτσι, είδαμε ότι τον Οκτώβριο του 2020 οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Δυστυχώς, όμως, με το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν ξανά κατά 17-20%. Το πρόβλημα συνεχίστηκε και στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 με τα πρώτα δεδομένα μάλιστα να δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει εύλογα μεγάλη ανησυχία και ο καθηγητής, κος Κωνσταντόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, στην οποία έχουμε μείωση εμβολιασμών κατά 40%».

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μηνιγγίτιδα δεν υποχωρεί την άνοιξη, όπως οι άλλες ιώσεις και αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία των παιδιών – ακόμα και τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις · προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Ποιοι κινδυνεύουν από τη συγκεκριμένη νόσο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Μετάδοση της νόσου

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εγκαθίσταται στη μύτη και το λαιμό και μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει εύκολα μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων όπως:

• Βήχας και φτέρνισμα

• Φιλί

• Συγχρωτισμός

Περίπου 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Υψηλό πυρετό

• Πονοκέφαλο

• Αυχενική δυσκαμψία

• Εμετό

• Φωτοφοβία

• Σύγχυση

• Αιμορραγικό εξάνθημα

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι πολλές φορές δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Μηνιγγίτιδα Β;

Το είδαμε όλοι μας, με τον πιο σκληρό τρόπο, και στην πανδημία της COVID-19.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση.

Όλοι οι γονείς πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τη νόσο και να προχωρήσουμε στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειές της.

Ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά.

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω και αποζημιώνεται για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο εμβολιασμός κατά των υπολοίπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων υπογραμμίζει ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μη νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. «Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί», αναφέρει. Η Μηνιγγίτιδα Β είναι ένα από αυτά.

Οι παιδίατροι απευθύνουν έκκληση σε όλους μας να ανοίξουμε τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών μας -όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια- και σε συνεννόηση με τον παιδίατρο να ελέγξουμε την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί, να φροντίσουμε όλοι, άμεσα, να τα εμβολιάσουμε.

Όπως αναφέρει και ο κος Κωνσταντόπουλος, «η κοινωνίας μας πρέπει να επανέλθει στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές». 

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network