Μέχρι να βρεθεί «απάντηση» για τον κορονοϊό, ας προστατέψουμε τα παιδιά μας από όσα μπορούμε

Μηνιγγίτιδα Β

Ως γονείς θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από κάθε κίνδυνο. Βέβαια μέσα μας, ξέρουμε καλά, ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι να τα προφυλάξουμε από όσα περισσότερα μπορούμε. Από όσα περνάνε από το χέρι μας. Από όσα είναι θέμα δικής μας απόφασης και ευθύνης.

Αυτήν την περίοδο, η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στον νέο κορονοϊό (Covid-19) και ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα βρεθεί μια «απάντηση» στην πανδημία είτε με τη μορφή θεραπείας είτε μέσω ενός εμβολίου.

Με αφορμή, λοιπόν, την πανδημία του κορονοϊού έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αξία των εμβολίων – ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους, όχι μόνο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και της σύγχρονης ζωής. Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας, καθιστά την ενημέρωσή μας για τα οφέλη του εμβολιασμού πιο απαραίτητη από ποτέ.

Τη στιγμή, λοιπόν, που όλοι μας ευχόμαστε να βρεθεί σύντομα μια θεραπεία κι ένα εμβόλιο για τον Covid-19, δεν θα πρέπει να αμελούμε τους υπόλοιπους κινδύνους που συνεχίζουν να απειλούν την υγεία των παιδιών μας.

Έκκληση του Σωτ. Τσιόρδα να μην αμελούν οι γονείς τον εμβολιασμό την περίοδο που διανύουμε

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, λαμβάνοντας υπ’όψιν τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως δύο ετών, χωρίς καθυστέρηση και σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, όπως το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, της αιμοφίλου ινφλουέντσας, πνευμονιοκόκκου, mmr και μηνιγγίτιδας.

Προειδοποίηση του ΠΟΥ με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2020)

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, τα παιδιά διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον Covid-19, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με τα εμβόλια.

«Όταν η κάλυψη των ανθρώπων σε εμβολιασμό υποχωρεί, αυξάνονται οι επιδημίες ακόμη και για ασθένειες που απειλούν ζωές, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού. «Και η τραγική συνέπεια θα είναι να πεθάνουν παιδιά».

Μηνιγγίτιδα Β | Συμπτώματα, Τρόποι Μετάδοσης, Συνέπειες, Πρόληψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μηνιγγίτιδα δεν υποχωρεί την άνοιξη, όπως οι άλλες ιώσεις και αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία των παιδιών – ακόμα και τώρα εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις · προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας και να ενημερωθούμε για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα, και δεδομένου ότι μέσα στην χρονιά καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και να δρούμε άμεσα

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, η οποία συνεχίζει να καταγράφει αρκετά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Τρόποι Μετάδοσης

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Το μοναδικό μέτρο πρόληψης

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς εμβόλια;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο νέος κορονοϊός μάς έδωσε μια εικόνα και μάς υπενθύμισε πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς εμβόλια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός απέτρεψε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θανάτους από το 2010 έως το 2015 και έχει προστατεύσει εκατομμύρια ζωές από τον πόνο, την ταλαιπωρία και την αναπηρία που συνδέονται με τέτοιες ασθένειες, όπως η πνευμονία, η διάρροια, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιλαρά μαζί με την ευλογιά έχουν σκοτώσει – μόνο στον 20ο αιώνα – 5 φορές τα θύματα και των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Στον σύγχρονο κόσμο έχουμε «ξεχάσει» όλα τα παραπάνω θανατηφόρα νοσήματα χάρη στον εμβολιασμό – κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Ενώ, λοιπόν, βρισκόμαστε σε αναμονή για ένα εμβόλιο που θα θωρακίζει τα παιδιά μας κι εμάς από τον νέο κορονοϊό, ας μην κάνουμε το παράδοξο και αμελούμε την προστασία των παιδιών μας από επικίνδυνες ασθένειες για τις οποίες υπάρχει ήδη διαθέσιμο εμβόλιο.

Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας από όσα περισσότερα μπορούμε.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network