Οι γονείς δεν πρέπει να αναβάλλουν τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών λόγω κορονοϊού

έγκαιρο εμβολιασμό

Είναι γεγονός ότι η εισβολή του κορονοϊού στις ζωές όλων μας έβαλε σε μια προσωρινή «παύση» σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο, αυτή η ομολογουμένως τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητά μας και ο διαρκής φόβος για τον κορονοϊό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αιτία να αμελήσουμε τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών – ειδικά σε ό,τι αφορά τα βασικά εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου, της διφθερίτιδας, του τετάνου, της ιλαράς της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας, της μηνιγγίτιδας (το τετραπλό και του μηνιγγιτιδόκοκκου Β) και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Νέες συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό

Σε επικαιροποίηση των οδηγιών αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, κατά την περίοδο πανδημίας από SARS-CoV-2, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου επισημαίνονται τα εξής:

Η πανδημία από το νέο κορονοϊό με εκατομμύρια δηλωθέντα κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων παγκοσμίως, προκαλώντας συναγερμό, μας απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αξία των εμβολίων.

Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Κατά την πρόσφατη εντατικοποίηση των μέτρων της πανδημίας στη διάρκεια της δεύτερης έξαρσής της και – λόγω της συνεπαγόμενης επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις – λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν πρέπει να παραμένει σε αυτές τις συνθήκες ανεμβολίαστος πληθυσμός για κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια.

Ως εκ τούτου συστήνεται:

Έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβόλια.
Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.
Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Γενικά επισημαίνεται ότι:

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας.
Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19.
Ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορονοϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.

Ως γονείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά πολλούς φόβους – ορατούς και μη – και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Έτσι, μαζί με τη νόσο του Covid-19 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε παράλληλα να αντιμετωπίσουμε και ασθένειες εξαιρετικά επικίνδυνες, έως και θανατηφόρες, όπως είναι η Μηνιγγίτιδα Β, για την οποία υπάρχει ήδη ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β:

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Μετάδοση

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εγκαθίσταται στη μύτη και το λαιμό και μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει εύκολα μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων όπως:

• Βήχας και φτέρνισμα

• Φιλί

• Συγχρωτισμός

Περίπου 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υψηλό πυρετό

Πονοκέφαλο

Αυχενική δυσκαμψία

Εμετό

Φωτοφοβία

Σύγχυση

Αιμορραγικό εξάνθημα

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την Μηνιγγίτιδα Β;

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση.

Όλοι οι γονείς πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τη νόσο και να προχωρήσουμε στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειες της – καθώς πρόκειται για μία νόσο που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει βρέφη και μικρά παιδιά ανά πάσα στιγμή με άλλοτε θετική και άλλοτε τραγική έκβαση.

Ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά.

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω και αποζημιώνεται για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ο εμβολιασμός κατά των υπολοίπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Ας συμβουλευτούμε όλοι οι γονείς τον παιδίατρό μας κι ας εμβολιάσουμε τα παιδιά μας. Σε τόσο σοβαρά θέματα δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network