Χειμερινή ώρα και ύπνος | Tips για να βοηθήσεις το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα

Χειμερινή ώρα και ύπνος

Την Κυριακή στις 31 Οκτωβρίου, αλλάζει (ναι ξανά!) η ώρα και γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα νωρίτερα! Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή, μπορεί να χρειαστούν μόλις λίγες ημέρες πριν το μωρό ή το μικρό παιδί σου επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

Ορισμένοι τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να προσαρμοστεί πιο εύκολα:

⏰Κάνε ό,τι έκανες. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζεις τους δείκτες και διατηρείς το πρόγραμμα για φαγητό, παιχνίδι και ύπνο όσο πιο κοντά στις συνηθισμένες ώρες σύμφωνα με αυτό που λέει το ρολόι. Μπορεί το παιδί να έχει λίγη γκρίνια παραπάνω, αλλά όσο περισσότερο μένεις στο ωριαίο πρόγραμμα, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστεί.

🌚Κράτα το δωμάτιο σκοτεινό. Προσπάθησε να αφήσεις το παιδί σε σκοτεινό/ημισκοτεινό δωμάτιο έως τη συνηθισμένη ώρα που ξυπνά, ή τουλάχιστον όσο περισσότερο μπορείς. Για τα μωράκια έως 7 μηνών, ακολούθησε το παράθυρο δραστηριοποίησης από την ώρα που βγήκε από το σκοτεινό δωμάτιο.

🌞Ο ήλιος είναι βοηθός. Έκθεσε το παιδί σε φυσικό φως το πρωί μόλις βγει από το δωμάτιο, ώστε να ρυθμιστεί ο κιρκάδιος ρυθμός (φυσικές, νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που γενικά ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο).

💤 Προστάτεψε τον ύπνο. Εάν το παιδί είναι κουρασμένο, στόχευσε σε 20 λεπτά νωρίτερο βραδινό ύπνο! Μη φοβάσαι πως θα ξυπνήσει ακόμα πιο νωρίς, αλλά μάλλον θα κοιμηθεί και καλύτερα από συνήθως!

Μπορείς να αρχίσεις την προσαρμογή και πιο σταδιακά, αλλά είναι πιο περίπλοκο!

⌛️Ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα. Μετακίνησε ανά 2 μέρες τα γεύματα και τον ύπνο κατά 15′ αργότερα από το συνηθισμένο. Την Κυριακή θα είσαι στο αρχικό σου πρόγραμμα! Και πάλι να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές!

Προσπάθησε να μην ανησυχείς τόσο πολύ για την αλλαγή αυτή, με υπομονή και τις σωστές μικρο-ρυθμίσεις στο πρόγραμμα, το μικρό σου θα απολαμβάνει την ημέρα και θα ξεκουράζεται τη νύχτα!

BabySleep by Mary Lagou (ευχαριστούμε)

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network