Μέσα στις νύχτες αϋπνίας, τους εφιάλτες και τα βρεγμένα σεντόνια, να θυμάστε ότι το παιδί σάς χρειάζεται!

νύχτες αϋπνίας

Υπάρχει ένα σουηδικό ποίημα που περιγράφει το ξύπνημα σαν ένα αλεξίπτωτο που πέφτει και σε γυρνάει πίσω σε αυτό τον κόσμο, όπου προσγειώνεσαι ομαλά φτάνοντας στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι, όταν κοιμάσαι, απογειώνεσαι, φεύγεις, σε παίρνει ο ύπνος, διαδικασία που είναι απαιτητική.

Οι γονείς που νιώθουν δυσάρεστα επειδή δεν καταφέρνουν να κοιμίσουν το παιδί τους, όπως το κάνουν «όλοι» γύρω τους, πρέπει να ξέρουν ότι φυσιολογικά ο ύπνος είναι μια δύσκολη διαδικασία. Είναι αναμενόμενο να μην το επιτυγχάνετε απολύτως, όπως και να μην ακολουθείτε κατά γράμμα τους κανόνες, εφόσον προσπαθείτε για το καλύτερο για όλους στην οικογένεια. Και φυσικά μπορεί να είναι κουραστικό πολλές φορές, όμως θυμηθείτε μέσα στις ατελείωτες νύχτες αϋπνίας και τα αξημέρωτα πρωινά, μέσα από τα όνειρα, τους εφιάλτες και τα βρεγμένα σεντόνια που πρέπει να αλλάξετε, πως το παιδί σάς χρειάζεται!

Εσάς θα φωνάξει όταν νιώσει μόνο στο σκοτάδι, εσείς θα το παρηγορήσετε, θα αντέξετε και θα το ηρεμήσετε. Πάντα. 

Η πιθανότητα να φτάσετε σε σημείο απελπισίας και απόγνωσης λόγω της προσπάθειας να κοιμίσετε το παιδί είναι μεγάλη. Είναι δύσκολο για ένα βρέφος να μάθει τις συνήθειες του ύπνου – παίρνει χρόνο. Παντού στον κόσμο και σε όλες τις οικογένειες είναι πολύ συνηθισμένο το παιδί να μην κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από άποψη φυσιολογίας, ο ημερήσιος ρυθμός καθιερώνεται στο παιδί γύρω στα τέσσερα χρόνια του. Θα περάσουν πολλές νύχτες και πολλές στιγμές όπου θα πετύχετε ή θα αποτύχετε. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε και αν έχετε σύντροφο, προσπαθήστε να κάνετε βάρδιες και να αλληλοβοηθιέστε για να τα καταφέρετε.

Θέλει χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσετε τις συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας που βοηθούν το παιδί σας να κοιμάται καλά, ακόμη κι όταν θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, φροντίστε να απολαύσετε όσο γίνεται αυτές τις στιγμές.

Προσωπικά, ακόμη κάθομαι δίπλα στον γιο μου την ώρα που κοιμάται. Θυμάμαι καλά πώς ήταν όταν τους είχα μικρούς, και νιώθω ακόμη πόσο συγκινητική είναι η στιγμή που βαραίνουν τα βλέφαρα και τα παίρνει ο ύπνος. Σκέφτομαι πως πρέπει να φυλάμε αυτές τις όμορφες μικρές στιγμές στην καρδιά μας, να νιώθουμε τον δεσμό ανάμεσά μας, να κρατάμε αυτές τις ζεστές, λαμπερές αναμνήσεις για πάντα μαζί μας.

Ό,τι κι αν μας φέρει η ζωή.

Με πληροφορίες και αποσπάσματα από το βιβλίο «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάστε επίσης:

Η μόνη λύση ύπνου που ίσως δεν έχετε σκεφτεί : Η αποδοχή

«Εκπαίδευση ύπνου» | 10 λόγοι για να μην το κάνετε

Θα υπάρξουν μέρες που θα μετράς τις ώρες του ύπνου σου στα δάχτυλα του ενός χεριού

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network