Προγραμματίζω τη ζωή μου γύρω από τον ύπνο του μωρού μου – κι αυτό με έχει βοηθήσει πολύ

ύπνο του μωρού

Όταν έχεις ένα μωρό, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Ορίζεις τη ζωή σου γύρω από τους ώρες ύπνου του μωρού σου. Βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο, όταν έχεις δυο παιδιά, και πρέπει να ετοιμάσεις το πρώτο για το σχολείο, να το βοηθήσεις να γράψει τις πρώτες του λεξούλες, να παίξεις μαζί του και να το βάλεις για ύπνο.

Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν εργάζεσαι, έστω κι από το σπίτι.

Με λίγα λόγια η ζωή μου γυρίζει γύρω από τον ύπνο του μωρού και τα πάντα συμβαίνουν ανάλογα με το πρόγραμμα ύπνου του.

Φροντίζω λοιπόν να προγραμματίζω όλα τα “φασαριόζικα” πράγματα, πότε θα έρθουν οι φίλοι του παιδιού για παιχνίδι, πότε θα μαγειρέψω ή θα κάνω άλλες δουλειές στο σπίτι όταν το παιδί είναι ξύπνιο. Και όταν επιτέλους κοιμάται, αυτή η στιγμή είναι σαν να βρίσκεσαι στην έρημο και κάποιος σου δίνει νερό για να ξεδιψάσεις.

Ο ύπνος του μωρού είναι η ώρα της… ανάνηψης για τον γονιό.

Η ώρα που παίρνουμε την ενέργειά μας πίσω σωματικά και ψυχικά και προσπαθούμε να συνέλθουμε από το φόρτο και τη φασαρία της ημέρας.

Και μετά, άλλη μια μέρα ξεκινά, και προσπαθώ να τηρώ ευλαβικά τις ώρες ύπνου του μωρού μου, γιατί αυτό προσφέρει ηρεμία καταρχήν σε αυτό και έπειτα σε όλη την οικογένεια.

Εννοείται ότι καμιά φορά νιώθω μια μικρή πίκρα όταν δεν μπορώ να συμμετέχω σε βόλτες και σε δραστηριότητες με φίλους όπως πριν. Όταν πρέπει να φύγω με τα παιδιά νωρίτερα από ένα πάρκο, έναν καφέ ή ένα φαγητό.

Αυτή όμως η σταθερότητα είναι ευεργετική για όλους.

Από νωρίς είχα δώσει μεγάλη σημασία στα σημάδια του πότε το μωρό μου νυστάζει. Πώς κουλουριάζεται πάνω μου, πως τρίβει τα ματάκια του, πως αρχίζει να γκρινιάζει δειλά χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Και μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, έμαθε κι αυτό τις ώρες του και βρίσκει αμέσως τη θέση του για να κοιμηθεί βαθιά. Φυσικά υπάρχουν και οι άυπνες νύχτες και είναι πολλές. Αλλά με υπομονή και επιμονή μπήκαμε όλοι σε ένα πρόγραμμα και διατηρήσαμε την νηφαλιότητά μας.

Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, όσο κι αν ακούγεται δύσκολο, νομίζω ότι σε λίγα χρόνια, αυτές οι ώρες απόλυτης ησυχίας όταν το μωρό κοιμάται, αυτές οι ώρες που προσπαθώ να πάρω τον εαυτό μου πίσω, αυτές οι στιγμές που γαληνεύω απόλυτα, θα είναι κάτι που θα νοσταλγώ για πάντα.

Απόδοση στα ελληνικά, Έλενα Θάνου από mother.ly

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network