11 πράγματα που δεν ήξερες για την αποβολή

Μερικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο να συμβεί αλλά και πώς να προχωρήσεις εάν κάτι τέτοιο προκύψει.

Είναι πολλές οι γυναίκες που γνωρίζεις, διάσημες ή “κοινές θνητές”, που έχουν βιώσει την εμπειρία της αποβολής. “Επειδή η αποβολή είναι τόσο συνηθισμένη, πρέπει να γνωρίζεις ότι θα μπορούσε να συμβεί και σε σένα”, λέει η Τeresa Berg, M.D., διευθύντρια Μητρικής-Εμβρυακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Όμαχα. “Και απλά επειδή έχει συμβεί μία φορά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί ξανά ή ότι θα συμβεί σίγουρα”.

Μια αποβολή συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 15% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή η οποία αποκαλείται επίσης “αυτόματη έκτρωση”. Όμως με τα σημερινά σούπερ ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται από τις πρώτες εβδομάδες, αυτός ο αριθμός μπορεί να αφορά έως και το 30% όλων των κυήσεων, λέει η Dr. Berg.

Η αποβολή συμβαίνει συνήθως νωρίς στην εγκυμοσύνη

Ο ορισμός της αποβολής είναι μία εγκυμοσύνη που διακόπηκε πριν την 20ή εβδομάδα, όμως σχεδόν όλες οι αποβολές συμβαίνουν πριν το ορόσημο της 12ης εβδομάδας, λέει η Dr. Berg. (Γι’ αυτό οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν συνήθως τους μέλλοντες γονείς να περιμένουν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο προτού αρχίζουν να ανακοινώνουν τα νέα.) Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης μετά την 20η εβδομάδα αναφέρεται συνήθως ως θνησιγένεια.

Μπορεί να μην το ξέρεις ότι έχεις αποβάλει

“Μπορεί να αποβάλεις μέσα στις 10 πρώτες μέρες της σύλληψης και να μην γνωρίζεις καν ότι ήσουν έγκυος”, λέει η Dr. Berg. “Μπορεί να νομίζεις πως είναι απλά η περίοδός σου”. Η αιμορραγία είναι συνηθισμένο σύμπτωμα μιας αποβολής, το ίδιο και οι έντονες κράμπες. Αν έχεις κάποιο από αυτά τα δύο συμπτώματα και ξέρεις ότι είσαι έγκυος ενημέρωσε το γιατρό σου ή πήγαινε στα επείγοντα περιστατικά για να αποφύγεις δύο πιθανές επιπλοκές της αποβολής: την αιμορραγία και τη μόλυνση.

Δεν φταίει η μητέρα

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, λέει η Dr. Berg. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τις προλάβεις ή να τις αποτρέψεις. Απλά συμβαίνουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network