5 τρόποι που η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις σου

Αισθήσεις

Οι μήνες της εγκυμοσύνης συνοδεύονται από ένα σωρό μεταβολές σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού. Μάθε ποιες από τις αισθήσεις σου αναμένεται να οξυνθούν και ποιες θα δουλεύουν στο… ρελαντί μέχρι να γεννήσεις! Όλες οι γυναίκες θεωρούν δεδομένο ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα δουν τεράστιες αλλαγές στο σώμα τους. Η κοιλιά θα μεγαλώσει, όπως και το στήθος, τα πόδια, ίσως, πρηστούν, τα μαλλιά θα γίνουν πιο πυκνά, η μέση μπορεί να αρχίσει να πονάει. Ελάχιστες, όμως, είναι προετοιμασμένες να διαπιστώσουν διαταραχές στην όραση ή την ακοή τους! Κι όμως. Η αλήθεια είναι ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις μας και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Ευτυχώς – κυρίως για τις περιπτώσεις που εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αυτήν την περίοδο, κάποιες αισθήσεις λειτουργούν λιγότερο ικανοποιητικά από ό,τι συνήθως – οι αλλαγές αυτές είναι παροδικές και επανέρχονται, συνήθως αμέσως, μετά τον τοκετό ή λίγο αργότερα.

5 τρόποι με τους οποίους η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις:

1. Η γεύση και η όσφρηση ενισχύονται

Η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να οξυνθεί ιδιαίτερα ακόμα και πριν αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Δεν είναι τυχαίο που, συχνά, στις ταινίες, για παράδειγμα, η ηρωίδα αρχίζει να υποψιάζεται ότι, ίσως, είναι έγκυος από το γεγονός ότι της «μυρίζουν» διάφορα πράγματα.

2. Το ίδιο ισχύει και για τη γεύση

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό είναι ένας τρόπος που έχει προβλέψει η φύση, προκειμένου να προστατέψει τη μητέρα (και κατά συνέπεια) το έμβρυο από το να φάει κάτι ή να βρεθεί πολύ κοντά σε κάποια επικίνδυνη ουσία – όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Chemical Senses. Όσο περνούν οι εβδομάδες, πάντως, τόσο η όσφρηση όσο και η γεύση τείνουν να επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

3. Η όραση θολώνει.

Καθώς η κυκλοφορία του αίματος γίνεται μια όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για τον οργανισμό, όσο περνούν οι…

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network