Ν. Ζηλανδία: Άδεια πένθους στους γονείς που χάνουν το μωρό τους από αποβολή ή θάνατο κατά τη γέννηση

Ν. Ζηλανδία: Άδεια πένθους στους γονείς που χάνουν το μωρό τους από αποβολή ή θάνατο κατά τη γέννηση

Υπερψηφίστηκε στη Νέα Ζηλανδία το νομοσχέδιο που παραχωρεί άδεια σε γυναίκες -αλλά και στους συντρόφους τους- που απέβαλαν ή το μωρό τους δεν επέζησε μετά τη γέννηση.

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, σε ομόφωνη ψηφοφορία του την Τετάρτη 24 Μαρτίου, υπερψήφισε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις μητέρες και τους συντρόφους τους να έχουν άδεια πένθους τριών ημερών σε περίπτωση αποβολής ή θανάτου του εμβρύου τους.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία θα ισχύει επίσης και για τους γονείς που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθεσης, ενώ αφορά τις γυναίκες που χάνουν το μωρό τους σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η θλίψη που έρχεται μετά από μια αποβολή δεν είναι ασθένεια, είναι μια απώλεια», δήλωσε η βουλευτής Ginny Andersen, που έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο. «Αυτή η απώλεια απαιτεί χρόνο – χρόνο για να ανακάμψεις σωματικά και χρόνο για να ανακάμψεις ψυχικά. Χρόνο για να ανακάμψεις με τον σύντροφό σου», προσέθεσε.

«Ελπίζω ότι ενώ είμαστε ένα από τα πρώτα κράτη που εφαρμόζουμε κάτι τέτοιο, δεν θα είμαστε κι ένα από τα τελευταία, και ότι και άλλες χώρες θα αρχίσουν επίσης να ψηφίζουν νόμους για ένα σύστημα ενσυναισθητικής και δίκαιης άδειας, που θα αναγνωρίζει τον πόνο και τη θλίψη που προέρχεται από την αποβολή και τον θάνατο ενός εμβρύου», είπε η Ginny Andersen στο κοινοβούλιο, κατά την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η δεύτερη χώρα που θα προσφέρει αμειβόμενη άδεια πένθους, για εργαζόμενους που υποφέρουν από αποβολή ή θάνατο του παιδιού τους. Η πρώτη χώρα που το εφάρμοσε είναι η Ινδία.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι 1 στις 4 γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία αποβάλλει και περίπου 20.000 έγκυες γυναίκες είτε αποβάλουν είτε φτάνουν στον τοκετό αλλά με ένα νεκρό βρέφος.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network