Ξέρεις πώς θα βάλεις το µωρό σε σωστή ρουτίνα ύπνου;

Ξέρεις πώς θα βάλεις το µωρό σε σωστή ρουτίνα ύπνου;

Ξέρεις πώς θα βάλεις το µωρό σε σωστή ρουτίνα ύπνου; Φτιάξε πρόγραμμα ύπνου για μωρά που είναι ανήσυχα.

Τις πρώτες εβδοµάδες το νεογέννητό σου θα περνά περισσότερες ώρες κοιµισµένο παρά ξύπνιο – θα αποκοιµιέται στην αγκαλιά σου, στην καλαθούνα, την ώρα που θηλάζεις.

Πρόγραμμα ύπνου για μωρά: «Το πρόγραµµά του κατευθύνεται από τον ύπνο και την πείνα και αυτά υπερκαλύπτουν τα υπόλοιπα» σηµειώνει η Jodi Mindell, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου Sleeping Through the Night.

Είναι νωρίς για το µωρό να µπει σε σταθερή ρουτίνα από τις πρώτες εβδοµάδες, βεβαιώσου όµως ότι ξυπνάει κάθε µερικές ώρες τη µέρα για να πιει γάλα. Από τους 3 µήνες και µετά µπορείς να ξεκινήσεις την προσπάθεια για πρόγραµµα στον ύπνο του.

Πώς µπορείς να βοηθήσεις να αποκτήσει το µωρό σου µια καλή ρουτίνα ύπνου;

1. Ξύπνα το µωρό σου την ίδια ώρα κάθε πρωί και κοίµιζέ το τις ίδιες ώρες, π.χ. στις 9:30, στις 12:30 και ίσως στις 5:30, αν δείχνει νυσταγµένο. Σου φαίνεται πολύ αυστηρό ως πρόγραµµα; Βάζε απλά το µικρό σου για έναν υπνάκο περίπου 2 ώρες αφότου ξυπνήσει, όποια ώρα είναι αυτή, στη διάρκεια της ηµέρας.

2.«Δείξε» του πως είναι ώρα για ύπνο µε µια πιο σύντοµη εκδοχή της ρουτίνας του βραδινού ύπνου. «Αν νανουρίζεις το µωρό σου το βράδυ, τραγούδησέ του ένα δυο τραγουδάκια πριν από τον ύπνο και βάλ’ το στην κούνια ενώ έχει “γλαρώσει”, αλλά δεν έχει κοιµηθεί ακόµη».

3. Κόψε έναν ηµερήσιο ύπνο γύρω στους 9-10 µήνες. Σε αυτή την ηλικία στα περισσότερα µωρά αρκεί να κοιµούνται δύο φορές τη µέρα, γύρω στις 10 το πρωί και µετά κατά τις 3 το µεσηµέρι.

4. Προσπάθησε να κοιµάται την ηµέρα στο κρεβάτι που ξαπλώνει και τη νύχτα. Αν συνηθίσει το ριλάξ ή το καρότσι για να κοιµηθεί τη µέρα, δε θα µπορεί να αποκοιµηθεί µε άλλον τρόπο.

Στο κρεβάτι σου!

«Αν το µωρό κοιµάται µόνο στο κρεβάτι σου…

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network