6 μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση

εξωσωματική γονιμοποίηση

Πολλά ακούγονται για τους κινδύνους που ενέχει η εξωσωματική γονιμοποίηση, γεγονός που γεμίζει το ζευγάρι με φόβο και ανασφάλεια. Κάποια από αυτά όμως αποτελούν μύθους. Τι απαντούν οι ειδικοί:

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επώδυνη.

Αν και τα περισσότερα φάρμακα της ωοθυλακιορρηξίας λαμβάνονται με ένεση, που συχνά γίνεται στην κοιλιά, οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτές κι έτσι η ένεση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Αντίστοιχα, η ωοληψία που γίνεται διακολπικά, με τη βοήθεια υπερηχογράφου και τη χρήση ειδικής βελόνας, πραγματοποιείται υπό τοπική ή γενική αναισθησία και επομένως, επίσης, είναι ανώδυνη. Όσον αφορά τα ενοχλήματα που ενδέχεται να έχει αργότερα η γυναίκα στην κοιλιά, δεν είναι τόσο έντονα, ώστε να μην περάσουν με ένα απλό παυσίπονο. Η εμβρυομεταφορά, τέλος, είναι απλή κι εύκολη, σαν το τεστ Παπ κι η γυναίκα πρακτικά δεν νιώθει κάτι, πέρα από την πίεση του διαστολέα στον τράχηλό της.

Μύθος: Τα μωρά της εξωσωματικής έχουν αυξημένα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, υπάρχει ένα ποσοστό που γεννιούνται με προβλήματα. Υπολογίζεται ότι στη Δύση, τα μωρά που συλλαμβάνονται φυσιολογικά έχουν 3-5% πιθανότητες γενετικής ανωμαλίας και 1-2% πιθανότητες αναπτυξιακών υστερήσεων – ποσοστά που είναι παραπλήσια και με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ούτε η σπερματέγχυση φαίνεται να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο ενώ, παρότι τα μωρά της εξωσωματικής μπορεί να έχουν κατά μέσον όρο λίγο χαμηλότερο βάρος γέννησης από τα μωρά που συλλαμβάνονται φυσικά, η διαφορά βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων. Συνοπτικά, η συντριπτική πλειονότητα των μελετών που έχουν γίνει έως σήμερα δεν έχουν βρει κάποιον αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και τα μωρά της εξωσωματικής είναι εξίσου υγιή με τα μωρά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει 100% επιτυχία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα στην ιατρική που να είναι 100% επιτυχημένο. Κι αυτό, διότι σ’όλες τις ιατρικές πράξεις υπεισέρχεται και ο παράγων άνθρωπος που επηρεάζει την έκβασή τους. Στην περίπτωση της εξωσωματικής, η πιθανότητα απόκτησης μωρού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απ’την ηλικία της γυναίκας. Ο γενικός κανόνας είναι, όσο μεγαλύτερη ηλικιακά τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας σε κάθε κύκλο. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι το σωματικό βάρος της μητέρας, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ κ.λ.π.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποδίδει μόνο στα νεαρά ζευγάρια.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλότερα για τις νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούν δικά τους ωάρια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποιότητά τους φθίνει με την ηλικία. Τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική ικανότητα έχουν οι γυναίκες ηλικίας 20-29 ετών και την μικρότερη γυναίκες 40+. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μόνο οι νεαρές γυναίκες μπορούν ν’αποκτήσουν παιδιά. Μάλιστα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όπως προκύπτει απ’τα δημογραφικά στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ, 2005-2013 αυξήθηκε κατά 61% ο αριθμός των Ελληνίδων 40+ ετών που απέκτησαν μωρό. Το 2005 ήταν 3.122 γυναίκες, ενώ το 2013 ήταν 5.035. Γενικά η απόκτηση μωρού μετά τα 30 είναι πια ο κανόνας στη χώρα μας. Αφορά το σχεδόν 64% των γεννήσεων κάθε χρόνο.

Μύθος: Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου στη γυναίκα.

Είναι, ίσως, ο πιο πολυσυζητημένος μύθος της εξωσωματικής και συνδέεται με τα ωορρηκτικά φάρμακα. Αν και υπήρξαν κάποιες παλιές μελέτες, όταν είχε πρωτοαρχίσει να εφαρμόζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, που είχαν δείξει πως μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο ωοθηκών, οι νεότερες μελέτες απέτυχαν να επαληθεύσουν εκείνα τα πρώτα ευρήματα. Επίσης, στα 35+ χρόνια εφαρμογής της δεν υπήρξαν στοιχεία ότι συσχετίζεται με την εμφάνιση κακοήθειας σ’οποιοδήποτε άλλο όργανο (π.χ. μαστό). Εφόσον, βέβαια, χρησιμοποιούνται τα δοσολογικά σχήματα και τηρούνται οι κανόνες που ορίζουν οι κατεθυντήριες οδηγίες.

Μύθος: Η γυναίκα που μένει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση, πρέπει να γεννήσει με καισαρική.

Και αυτό είναι μύθος. Η γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά, αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Π.χ. πολύδυμη κύηση, επιπωματικός πλακούντας, ισχιακή προβολή του εμβρύου, επιπλοκές από διαβήτη ή υπέρταση της κυήσεως. Αυτό είναι κάτι που θα το συναποφασίσει με τον μαιευτήρα της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο capital.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network