Αναζωογόνηση ωοθηκών: Γυρίζουμε πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

εξωσωματική γονιμοποίηση

Πάνω από 50 % το ποσοστό επιτυχίας στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης!

Είναι γνωστό ότι τα βλαστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων.

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;

Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η προετοιμασία του PRP σας. Αυτό ξεκινά με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Το επόμενο μέρος της ωοθηκικής αναζωογόνησης είναι η έγχυση του παρασκευάσματος στις ωοθήκες.

Η κύρια διαφορά στη μελέτη μας και τη τεχνική που περιγράφεται στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιείται μη χειρουργική προσέγγιση των ωοθηκικών εγχύσεων. Η τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την έγχυση των κυττάρων στις ωοθήκες είναι μια μη χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα – καθοδηγούμενη έγχυση που πραγματοποιείται με αναισθησία. Η διαδικασία αυτή είναι ίδια με αυτή της ωοληψίας στην invitro γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η προσέγγισή μας είναι λιγότερο επεμβατική και πιο ασφαλής. Έχουμε εκτελέσει χιλιάδες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με ανάκτηση ωαρίων τα τελευταία 25 χρόνια με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια τα οφέλη της διαδικασίας;

Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με ωάρια της ίδιας της γυναίκας, γεγονός μη εφικτό πριν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί μια καινοτόμο ιατρική θεραπεία, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, ότι θα προκύψει εγκυμοσύνη, είτε φυσικά, είτε ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε μεταγενέστερης διαδικασίας. Οι κίνδυνοι αυτής της διαδικασίας είναι ελάχιστοι, και είναι ίδιοι με αυτούς στη διαδικασία της ωοληψίας, η οποία αποτελεί κομμάτι της εξωσωματικές γονιμοποιήσεις

Οι πιθανές παρενέργειες είναι πόνος μετά την επέμβαση, ο οποίος συνήθως υποχωρεί σε 1-2 ώρες με φαρμακευτική αγωγή. Οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες.

Ποιοι είναι υποψήφιοι ασθενείς για αυτή τη διαδικασία;

Κάθε υγιής γυναίκα που ανήκει σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

* Γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή προεμμηνοπαυσιακή φάση

* Υπογόνιμες γυναίκες με χαμηλό αριθμό ωαρίων, υψηλή FSH , Ε2 και χαμηλά επίπεδα (Anti-Mullerian-ΑΜΗ)

* Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF)

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα;

Αναφέρονται ποσοστά επιτυχίας από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συναδέλφους που κυμαίνονται από 35% έως 75%. Η χρήση του PRP για την αναζωογόνηση της ωοθηκικής λειτουργίας πραγματοποιείται πλέον καθημερινά στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης με επιτυχία και λαμβάνουμε ενθαρρυντικά λόγια και μηνύματα από τις ασθενείς μας, καθώς η πλειονότητά τους είναι από το εξωτερικό, ειδικότερα από Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και από την μακρινή Ινδία.

Σε αρκετές περιπτώσεις με ακυρώσεις κύκλων Εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω μη παραγωγής ωαρίων, μετά το PRP επιστρέφουν για να μας ευχαριστήσουν που κατάφεραν φυσιολογική κύηση σε ηλικία άνω των 40 ετών.

Το γεγονός αυτό μας ώθησε στο να προσφέρουμε το PRP και σε άλλες περιπτώσεις όπως κολπική ατροφία, αισθητική θεραπεία στον κόλπο και τα χείλη καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις ακράτειας ούρων, καθώς το PRP αναγεννά τον υγιή ιστό. Αναφορές από ειδικούς στις Η.Π.Α. περιγράφουν αυξημένη ευαισθησία των γεννητικών οργάνων που οδηγούν σε περισσότερο συναισθηματική και ευχάριστη σεξουαλική εμπειρία. Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης είναι σε θέση να προσφέρει πλέον όλες τις επιπρόσθετες θεραπείες οδηγώντας σε μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση.

Θεωρούμε ότι έστω και μία γυναίκα καταφέρει να αποκτήσει παιδί με το δικό της γενετικό υλικό είναι θετικό πόσο μάλλον που στη προκειμένη περίπτωση το ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Αναζωογόνηση ωοθηκών: Γυρίζουμε πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Ματθαίος Φραϊδάκης MD, Ph.D.

Μαιευτήρ – Χειρουργός Γυναικολόγος

Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης

www.fertilitycrete.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network