Ανεξήγητη υπογονιμότητα – όταν το “μέσα σου” σε μπλοκάρει από το να μείνεις έγκυος

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνεις παιδί!»

«Σε αυτή την ηλικία, η μόνη ελπίδα σου είναι το δανεικό ωάριο…»

«Με τέτοια FSH, μην προσπαθήσεις καν…»

«Η ΑΜΗ σας είναι τόσο χαμηλή, που είναι είναι δύσκολο…»

Έχω να παραθέσω μια ολόκληρη σειρά από τέτοια σχόλια, αληθινές μαρτυρίες γυναικών που με έχουν επισκεφθεί και μου έχουν εξομολογηθεί την εμπειρία τους, τι ακριβώς τους είπε ο γιατρός τους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα παιδί. Τα σχόλια αυτά μπορεί να έχουν επιστημονική εγκυρότητα, σίγουρα πάντως επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών αυτών και κατά συνέπεια τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιδί. Έχουν συμβεί και τα πιο απίθανα πράγματα. Προχτές μια Ελληνίδα 67 ετών γέννησε το εγγόνι της!

Αν το δούμε και πιο ψύχραιμα, αποδεδειγμένα το 70% των υπογόνιμων ζευγαριών που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις αποτυχίες, τελικά τα καταφέρνουν! Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα δικά μου στατιστικά στοιχεία σε μια εξαετία ενασχόλησης με το αντικείμενο και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων, αλλά και οι διεθνείς στατιστικές σχετικά με την υπογονιμότητα.

Η εμπειρία λοιπόν έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν πολλές αιτίες υπογονιμότητας χωρίς παθολογικό πρόβλημα. Οι αιτίες, και -προσέξτε- μιλάω για πραγματικές αιτίες, είναι μόνο επτά και αποτελούν αντικείμενο κάποιου άλλου άρθρου. Το ζήτημα είναι ότι είναι συγκεκριμένες και, αν κάποιος αποφασίσει να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις, να σας ακούσει προσεκτικά, να αναλύσει λεπτομερώς το ιστορικό σας και να επιστρατεύσει την εμπειρία του, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να καταλήξει στο λόγο που δεν έχετε αποκτήσει παιδί μέχρι τώρα.

Εφόσον βρεθεί η αιτία, υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες τεχνικές και η τεχνογνωσία ώστε να αντιμετωπιστεί και τότε να μπορέσετε να βρεθείτε στην ομάδα με 70% πιθανότητα να τεκνοποιήσετε.

Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα τεράστιο θέμα που χρειάζεται λεπτομερή περιγραφή ώστε να γίνει κατανοητό. Κάθε αιτία έχει βαθιές ρίζες μέσα μας.

Για παράδειγμα έχω αντιμετωπίσει περιστατικό γιατρού παιδιάτρου που δεν μπορούσε να συλλάβει γιατί είχε υπό την επίβλεψή της ένα παιδάκι που είχε μια ανίατη ασθένεια και επρόκειτο σύντομα να φύγει από τη ζωή. Αυτή η γυναίκα αφενός είχε ήδη αποκτήσει παιδί (νοητό καθώς ένιωθε ότι είχε την ευθύνη του άρρωστου παιδιού), οπότε το αίτημά της ήταν ασαφές. Φοβόταν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην ίδια, δηλαδή το μωρό της να έχει πρόβλημα υγείας. Δεν ήταν βέβαιη ότι θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα ως γονιός σε μια τέτοια περίπτωση και δεν μπορούσε να συγχωρέσει τον εαυτό της, που αν και γιατρός, δεν μπορούσε να σώσει αυτό το μωρό αλλά και γιατί φοβόταν το ενδεχόμενο να γεννηθεί το δικό της άρρωστο.

Κουβάρι κανονικό! Όλοι αυτοί οι παράγοντες την είχαν οδηγήσει στην ανεξήγητη υπογονιμότητα. Δεν μπορούσε να συλλάβει παιδί και κανείς δεν υπήρχε να την καθοδηγήσει έξω από αυτό τον δαίδαλο. Και δυστυχώς, όντας χαμένη σε αυτό το λαβύρινθο και καθώς ο χρόνος περνούσε, το άγχος της όλο και μεγάλωνε. Και το άγχος είναι αποδεδειγμένα παράγοντας υπογονιμότητας.

Η λύση ήταν μια μεθοδική απελευθέρωση από όλα τα βάρη που είχε επωμιστεί. Εργαστήκαμε στο γεγονός ότι ως γιατρός είχε υποχρέωση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, αλλά με την ψυχραιμία και την “απάθεια” που απαιτεί η ιατρική. Δημιουργήσαμε ένα καθαρό και συγκεκριμένο αίτημα μέσα στο μυαλό της και στην ψυχή της και στρέψαμε ολόκληρη την προσοχή της στον εαυτό της και στο θέλω της. Συνειδητοποίησε τι ήθελε πραγματικά βγάζοντας από πάνω της όλες τις ιδιότητες που είχε ενδυθεί. Μια φλόγα αγνή, φωτεινή και λαμπρή προς τα πάνω! Μετά εργαστήκαμε πάνω στους δικαιολογημένους φόβους της, που ήταν ιδιαίτερα έντονοι για την ίδια που είχε απόλυτη γνώση των συνεπειών μια ασθένειας, με στόχο όχι να σταματήσει να φοβάται, αλλά να κυριαρχήσει πάνω σε αυτούς. Να γίνει ψύχραιμη…

Δεν προλάβαμε να τελειώσουμε τη μέθοδο

Μετά από δύο μήνες είχε μείνει έγκυος.

Όταν όλοι έλεγαν ότι ήταν αδύνατο, ότι ήταν πια πολύ μεγάλη, ότι είχε αδύναμο ενδομήτριο, ότι η FSH ήταν πολύ ψηλή και η ΑΜΗ της πολύ χαμηλή…

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network