Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πολλαπλές αποτυχίες εμφύτευσης του εμβρύου

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα αίτια για την αποτυχία εμφύτευσης σε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολλαπλά αλλά οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα απ’ ότι στο παρελθόν.

Ευθύνεται το DNA του εμβρύου ή η δεκτικότητα του ενδομητρίου; Απαντούν οι Νίκος Πετρογιάννης, γυναικολόγος-μαιευτήρας*, και Κατερίνα Χατζημελετίου, αν. καθηγήτρια Εμβρυολογίας-Γενετικής στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ΑΠΘ**

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα αίτια που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης είναι πολλαπλά. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις οφείλονται απλώς σε έλλειψη συγχρονισμού του παραθύρου εμφύτευσης με την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, εμβρυολογικοί παράγοντες και παθολογίες του ενδομητρίου συμβάλλουν σημαντικά. Η ελλιπής έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων/υποδοχέων, ανοσολογικοί παράγοντες, ενδομητρίωση, φλεγμονές και υδροσάλπιγγες ασκούν αρνητική επίδραση στο ενδομήτριο και μειώνουν τη δεκτικότητά του.

Επιπρόσθετα, καρυοτυπικές ανωμαλίες των γονέων, γενετικές και επιγενετικές ανωμαλίες των γαμετών, κυτταροπλασματικοί παράγοντες του ωαρίου και μεταζυγωτικά λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε έμβρυα με ανισοζυγίες και ανευπλοειδίες που δεν είναι συμβατές με εμφύτευση και περαιτέρω ανάπτυξη.

Ζωτικής σημασίας ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network