Παίζει όντως ρόλο η διατροφή στην ανεξήγητη υπογονιμότητα;

Υπογονιμότητα
Ευχαριστούμε τον δρα Ιωάννη Π. Βασιλόπουλο, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, MD, MSc, ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-Ιασώ.

Eίναι πια καλά τεκμηριωμένο ότι η λειτουργία και η δομή των γονιδίων δεν είναι άρρηκτα καθορισμένες, αλλά επηρεάζονται από παράγοντες όπως η διατροφή, το στρες και ο τρόπος ζωής.

Επιπλέον, οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία και οι ασθένειες είναι κατά 30% θέμα γονιδίων και κατά 70% θέμα περιβάλλοντος. Από τη μία, λοιπόν, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, από την άλλη, όμως, μπορούμε να  αλλάξουμε το περιβάλλον τους.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής

Περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις υπογονιμότητας που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενη αποτυχία στις προσπάθειες απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές που επιφέρει ο τρόπος ζωής στη
λειτουργία των γονιδίων.

Οι αλλαγές αυτές, που αποκαλούνται επιγενετικές, εντοπίζονται με εξελιγμένες βιολογικές εξετάσεις και με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων καταρτίζεται και συνιστάται στο ζευγάρι ένα ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης.

Η επιστήμη που διερευνά τις επιδράσεις των τροφίμων και των συστατικών τους στην έκφραση των γονιδίων λέγεται διατροφογενωμική και είναι κλάδος της γενετικής.

Οι εξετάσεις

Έτσι, όταν ένα ζευγάρι με ανεξήγητη υπογονιμότητα υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις και στη συνέχεια κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στη διατροφή και γενικότερα στον τρόπο ζωής του, είναι πιθανό…

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network