Το όνειρο κάθε γυναίκας για ένα ακόμη παιδί μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Το όνειρο κάθε γυναίκας για ένα ακόμη παιδί μπορεί να γίνει πραγματικότητα

«Αφού έχεις ήδη ένα παιδί, γιατί αγχώνεσαι; Αν έμεινες μια φορά έγκυος, θα ξαναμείνεις!» Το έχετε ακούσει κι εσείς αυτό; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου, ας μιλήσουμε για το όνειρο κάθε μαμάς -και κάθε μπαμπά!- για ένα ακόμα παιδί, ας μιλήσουμε για τη λεγόμενη ‘δευτεροπαθή υπογονιμότητα’.

Βλέπουμε πολύ συχνά ζευγάρια να προσπαθούν για το δεύτερο παιδάκι τους και να περνάει ο καιρός δίχως να τα καταφέρνουν. Κι ενώ η πρώτη εγκυμοσύνη είχε έρθει γρήγορα, απλά και εύκολα, τώρα στην προσπάθεια για μια δεύτερη εγκυμοσύνη να δυσκολεύονται.

Η περίπτωση κατά την οποία δεν επιτυγχάνεται μια δεύτερη εγκυμοσύνη ονομάζεται ‘δευτεροπαθής υπογονιμότητα’ και μπορεί να επηρεάσει έως και το 10% των ζευγαριών που προσπαθούν. Πολλές φορές μάλιστα δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορεί να έχει αλλάξει από την πρώτη εγκυμοσύνη;

Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει από την πρώτη εγκυμοσύνη έως τη δεύτερη. Αρχικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το πρώτο παιδάκι μέχρι τώρα. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, ο χρόνος που περνά επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας και ποιοτικά και ποσοτικά. Τα ωάρια της γυναίκας μειώνονται σε αριθμό, αλλά και σε ποιότητα. Μπορεί να έχει μεσολαβήσει κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τη γονιμότητα. Ίσως υπάρχει αλλαγή στη δυναμική του σπέρματος, ίσως υπάρχει κάποια διαταραχή των ορμονών. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του γυναικολόγου αναπαραγωγής και η λεπτομερής διερεύνηση κάθε πιθανής αιτίας δευτεροπαθούς υπογονιμότητας, μπορεί να είναι πολύτιμη στην προσπάθειά μας.

Πού μπορεί να οφείλεται;

Πέρα από όσα αναφέραμε πιο πάνω, η δευτεροπαθής υπογονιμότητα έχει και άλλα αίτια. Ας δούμε κάποια από αυτά συνοπτικά:

-μη διαβατότητα σαλπίγγων

-διαταραχές στον κύκλο/ωορρηξία

-ενδομητρίωση

-ινομυώματα/κύστες

-χαμηλό απόθεμα ωοθηκών

-πολυκυστικές ωοθήκες

Και μην ξεχάσουμε κάτι βασικό: έχετε ήδη ένα μωράκι στο σπίτι, σίγουρα υπάρχει κούραση, λιγότερος ύπνος και σωματική κόπωση. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, να τρέφεστε σωστά και να ξεκουράζεστε επαρκώς. Μια νέα εγκυμοσύνη χρειάζεται έναν υγιή και ξεκούραστο οργανισμό!

Εάν προσπαθούμε για δεύτερο μωράκι με στοχευμένες επαφές τις γόνιμες μέρες κι έχει περάσει 1 χρόνος (για γυναίκες έως 35 ετών) ή 6 μήνες (για γυναίκες άνω των 36) τότε ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας και να βρείτε τον τρόπο να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, ώστε να τα καταφέρετε! Μην αφήσετε το όνειρό σας για ένα δεύτερο μωράκι ανεκπλήρωτο.

Το όνειρο κάθε γυναίκας για ένα ακόμη παιδί μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Eυχαριστούμε τον Ευριπίδη Μαντούδη, γυναικολόγο αναπαραγωγής – υπεύθυνο θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ, www.gennima.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network