Μια νέα φαρμακευτική αγωγή δίνει ελπίδα στις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές

πολλαπλές αποβολές

Μια νέα μελέτη από την Αγγλία αναφέρει ότι ένα φάρμακο για το διαβήτη θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές. Πρόκειται για την ουσία σιταγλιπτίνη με εμπορική ονομασία Januvia. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακα για το διαβήτη συνδέεται με τη γονιμότητα στις γυναίκες, καθώς και η μετφορμίνη (εμπορική ονομασία: Glucophage) χορηγείται αρκετά συχνά σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες για τη βελτίωση της ωορρηξίας.

Πώς λειτουργεί η νέα θεραπεία;

Η θεραπεία λειτουργεί αυξάνοντας τον αριθμό των βλαστοκυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) – έτσι βελτιώνονται οι συνθήκες που θα υποστηρίξουν μια κύηση. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η έλλειψη βλαστοκυττάρων στο ενδομήτριο μπορεί να είναι η αιτία για τις πολλαπλές αποβολές. Επίσης, φάνηκε ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν προστατευτική δράση ενάντια στο στρες και τις φλεγμονές, τα οποία μπορεί να επιφέρουν βλάβες στο ενδομήτριο.

Σε μια νέα μελέτη, ένα φάρμακο για το διαβήτη, η σιταγλιπτίνη, χορηγήθηκε σε γυναίκες προκειμένου να αναστείλει ένα ένζυμο που επηρεάζει την κυκλοφορία των βλαστοκυττάρων στη μήτρα. Στη μελέτη πήραν μέρος 38 γυναίκες ηλικίας 18 έως 42 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποβολών – 5 κατά μέσο όρο. Τους χορηγήθηκε θεραπεία για 3 μήνες, είτε με σιταγλιπτίνη είτε με εικονικό φάρμακο (placebo). Στις γυναίκες που πήραν το φάρμακο, ο αριθμός των βλαστοκυττάρων αυξήθηκε κατά 68% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των κυττάρων ‘στρες’ που υπάρχουν στο ενδομήτριο.

Ποιες γυναίκες αναμένεται να ωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία;

«Οι επανειλημμένες αποβολές είναι ό,τι πιο δύσκολο για τα ζευγάρια που τις βιώνουν. Προκαλούν στεναχώρια, απογοήτευση, θυμό, αναστάτωση – όλο το εύρος των αρνητικών συναισθημάτων. Η αγωγή με σιταγλιπτίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία και μας δίνει νέα ελπίδα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα ζευγάρια. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με τις πολλαπλές αποβολές, είναι από τις λίγες μελέτες που ξεχώρισα. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη», σχολιάζει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης.

«Ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των αποβολών 1ου τριμήνου οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων. Όταν ένα ζευγάρι όμως έχει πάνω από 3 αποβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε στατιστικά είναι πλέον απίθανο να προέρχονται όλες οι αποβολές από χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τότε υποπτευόμαστε ότι κάτι συμβαίνει με το ενδομήτριο», συνεχίζει.

«Η θεραπεία με σιταγλιπτίνη ευελπιστούμε να βοηθήσει γυναίκες με ‘ανεξήγητες’ πολλαπλές αποβολές, δηλαδή χωρίς χρωμοσωμικές ανωμαλίες εμβρύου. Μετά από 2 αποβολές συστήνουμε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος με ραντεβού στο γυναικολόγο αναπαραγωγής και εξετάσεις. Η νέα θεραπεία φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά το ποσοστό εμφύτευσης του εμβρύου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι το έμβρυο δε φέρει χρωμοσωμικές ανωμαλίες», καταλήγει ο γιατρός.

Συνεργάστηκε ο Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής – Επιστημονικά Υπεύθυνος MIYA ‘Γέννημα IVF’ (gennima.com)

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network