“Έχεις στενή λεκάνη” – Δεν μπορεί να είναι λόγος για μία προγραμματισμένη γέννα

"Έχεις στενή λεκάνη" - Δεν μπορεί να είναι λόγος για μία προγραμματισμένη γέννα

“Έχεις στενή λεκάνη”

Πόσες γυναίκες ακούν αυτή τη φράση καθημερινά και πόσες οδηγούνται σε καισαρική τομή για κεφαλοπυελική δυσαναλογία, δηλαδή ότι το κεφάλι του μωρού τους δεν δύναται να διαπεράσει την πύελο της μητέρας;

👉 Κι όμως, στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί αυτό είναι λίγες καθώς σχεδόν σε κάθε τοκετό, η λεκάνη χαλαρώνει και κινείται για να κάνει χώρο για το μωρό. Οι λίγες περιπτώσεις που παρατηρείται κεφαλοπυελική δυσαναλογία οφείλεται κυρίως σε εκ γενετής ανωμαλίες της λεκάνης ή σε σοβαρούς τραυματισμούς.

🆘️ Η “στενή λεκάνη” λοιπόν δεν μπορεί να είναι λόγος για μία προγραμματισμένη γέννα γιατί αν δεν ξεκινήσει ο τοκετός δεν μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξή του.

Φυσικά η “στενή λεκάνη” πολλές φορές συνδυάζεται με την ↘️”αδυναμία εξέλιξης” ενώ στην πραγματικότητα είναι αδυναμία και έλλειψη 😩 υπομονής από τους επαγγελματίες ώστε το σώμα της μητέρας και του μωρού να χορέψουν αυτό το χορό στον δικό τους χρόνο και με τον δικό τους τρόπο!

Σύμφωνα με μία έρευνα το 65% των γυναικών που γέννησαν με καισαρική τομή το πρώτο τους μωρό λόγω κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας γέννησαν φυσιολογικά τις επόμενες φορές και μάλιστα μωρά με μεγαλύτερο βάρος (το επιβεβαιώνω από την προσωπική μου εμπειρία και από τις οικογένειες που έχω υποστηρίξει✌)

Back to basics

1️⃣ον: Η λεκάνη ή πιο επιστημονικά πύελος δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές οστό αλλά αποτελείται από πολλά οστά που συγκρατούνται μεταξύ τους από συνδέσμους. Οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις μάλιστα χαλαρώνουν καθώς αυξάνεται η ορμόνη ρηλαξίνη (relaxin~relax) για να διευκολύνουν την κάθοδο και το πέρασμα του μωρού από αυτό το μονοπάτι. Ταυτόχρονα χαλαρώνουν και οι μύες του πυελικού εδάφους και όλα αυτά αρμονικά συνδυάζονται υπό το απαλό πέπλο της περιτονίας (fascia).

Με πολύ πολύ απλά λόγια το σώμα είναι εύκαμπτο!

2️⃣ον: Το κεφάλι του μωρού επίσης δεν είναι ενιαίο και συμπαγές. Για να περάσει μέσα από το μονοπάτι της γέννας γίνεται πάρα πολύ ευλύγιστο και εύπλαστο. Εδώ μπορεί να γίνει και αναφορά στη φράση “μεγάλο μωρό πως θα περάσει?!”

3️⃣ον: Οι όρθιες θέσεις, η κίνηση, η ελεύθερη σωματική έκφραση και οι αναπνοές κάνουν τη διαφορά! Δημιουργούν ακόμα περισσότερο χώρο στο σώμα για την γέννηση του μωρού και φέρνουν τις ορμόνες που βοηθούν στη χαλάρωση, την ανακούφιση αλλά και την εξέλιξη.

4️⃣ον: Το μωρό έχει ενεργό ρόλο στη γέννηση του και η θέση του είναι σημαντική σε κάθε στάδιο. Για να μπορέσει να πάρει τη θέση που γνωρίζει πολύ καλά μέσα στο σώμα πρέπει να του δίνεται αυτή η ευκαιρία. Πως; Με όλα τα
παραπάνω.

5️⃣ον: Η γέννα θέλει αγάπη και υπομονή. Τέλος! Εδώ δεν χωράνε επεξηγήσεις.

Βάζουμε ΤΕΛΟΣ λοιπόν στην ταμπέλα της “στενής λεκάνης”.

Btw, η λεκάνη 🚽 βοηθάει πολύ τη λεκάνη να ελευθερώσει έξτρα χώρο 😉.

Γάτου Κατερίνα | Doula • Hypnobirthing – CBI Childbirth Educator • Perinatal Yoga Teacher • AATH Parent Educator https://twohearts.gr/katerina-gatou

📷madeforthisbirth

Πηγές:
-Evolution of the human pelvis and obstructed labor: new explanations of an old obstetrical dilemma-Mihaela Pavličev, PhD
-Cephalopelvic Disproportion(CPD)-Dr.M.D.Mazumdar, MD
-Mother’s Birth-Related Anatomy-Spinning Babies
-Cephalopelvic Disproportion (CPD)-American Pregnancy Association
-Small Pelvis.Big Baby.Here’s The Truth About CPD-Maria Pyanov CPD, CCE

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network