Ιστορίες σχολικής τρέλας – Η μάνα που τα ήξερε καλύτερα από τον Νεύτωνα

Ιστορίες σχολικής τρέλας - Η μάνα που τα ήξερε καλύτερα από τον Νεύτωνα

Η μάνα που αμφισβήτησε τον Νεύτωνα

Η Μαρία είναι φυσικός σε ένα Λύκειο της Αττικής. Σήμερα είναι η μέρα που στο σχολείο της δίνουν βαθμούς στους γονείς των παιδιών. Η Μαρία αντιλαμβάνεται το σήμα που της κάνει η μητέρα ενός μαθητή της Α΄ Λυκείου. Η μητέρα κρατώντας τον έλεγχο στο χέρι πλησιάζει την Μαρία και της λέει: «Καλημέρα σας. Ο Γιωργάκης μου έγραψε 13 στη φυσική και του έριξε όλο τον τελικό μέσο όρο. Μπορείτε να μου πείτε τι είχε κάνει λάθος; ».

Η Μαρία απαντάει: «μισό λεπτό να πάω να δω το γραπτό του». Η Μαρία επιστρέφει κρατώντας το γραπτό στο χέρι. Εξηγεί στην μητέρα ότι έχει κάνει σημαντικά λάθη σε κάποιες ασκήσεις και ότι έχει απαντήσει λάθος και σε μερικές ερωτήσεις θεωρίας. Τότε η μητέρα παίρνει ένα πολύ αυστηρό ύφος και ρωτάει την Μαρία «Να σας ρωτήσω κάτι; Γιατί λέτε στα παιδιά ότι η Δράση με την Αντίδραση δεν αλληλοεξουδετερώνονται;»

Η Μαρία έχει αιφνιδιαστεί και προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία της . «Δεν το λέω εγώ, ο Νεύτωνας το λέει» απαντάει. «Ναι αλλά είναι λάθος. Η δική μου λογική λέει ότι αλληλοεξουδετερώνονται (αφού είναι ίσες και αντίθετες) και έτσι το δίδαξα και στον Γιωργάκη» συνεχίζει η μητέρα. «Είστε καθηγήτρια;» ρώτησε η Μαρία. «Όχι, αλλά φυσική καταλαβαίνω» ήταν η απάντηση της μητέρας.

Τότε η Μαρία έκανε κάτι που άφησε αποσβολωμένους τους συναδέλφους της καθηγητές που εκείνη την στιγμή ήταν μέσα στο γραφείο καθηγητών. Ζήτησε από τη μητέρα να καθίσει και άρχισε να της κάνει μάθημα, εξηγώντας της γιατί η Δράση και η Αντίδραση δεν αλληλοεξουδετερώνονται. Το συμβάν είναι άκρως σουρεαλιστικό αλλά πέρα για πέρα πραγματικό. Στο τέλος η μητέρα σηκώθηκε και φεύγοντας είπε «εγώ πάντως θα το ψάξω».

Της Μαρίας της είχε συμβεί στο παρελθόν κάποιοι, λίγοι ομολογουμένως, γονείς να την αμφισβητήσουν, πρώτη όμως φορά της έτυχε να αμφισβητήσουν το Νεύτωνα. Χαμογελώντας μια σκέψη πέρασε από το μυαλό της : «Μήπως η θεωρία του Νεύτωνα έχει και τις εξαιρέσεις της τελικά; Γιατί αν η Δράση και η Αντίδραση είναι πάντα ίσες ποια θα έπρεπε να είναι η δική της Αντίδραση στην ισχυρότατη Δράση που υπέστη από τη μητέρα. Κανονικά σύμφωνα με τον Νεύτωνα θα έπρεπε να την είχε στείλει από εκεί που ήρθε.

Συγγνώμη Νεύτωνα αλλά και εγώ θα το ψάξω!!»

Γράφει ο Δημήτρης Τσιριγώτης, Φυσικός

Απόσπασμα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network