Ως γονιός πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας | 8 συμβουλές

να φροντίζετε τον εαυτό σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν είστε γονιός. Αλλά η προσωπική σας φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίζετε και τους άλλους. Δείτε συμβουλές από ειδικούς για το τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε αγχωμένοι ή πιεσμένοι.

Εστιάστε σε βασικές ανάγκες

Αν νιώθετε πιεσμένοι, ξεκινήστε από τις βασικές ανάγκες του εαυτού σας και του παιδιού σας: να κοιμάστε καλά, να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε σωματικά. Εφόσον καλύπτονται αυτές οι βασικές ανάγκες σας, μπορείτε να θέσετε κι άλλους στόχους. Ξεκινήστε με ό,τι χρειάζεται να κάνετε. Έπειτα προσθέστε άλλα πράγματα που θέλετε να κάνετε.

Κάντε μικρά διαλείμματα

Για να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε παράλληλα τον εαυτό σας. Τα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, ακόμα κι αν είναι απλά για να ξεπιαστείτε, να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές ή να πιείτε νερό, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος και να νιώσετε ότι έχετε μεγαλύτερο έλεγχο.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν είναι κακό να ζητάτε βοήθεια από την κοινότητά σας ή τους ανθρώπους που σας στηρίζουν. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον δάσκαλο του παιδιού σας, τη θρησκευτική ή πνευματική σας κοινότητα, κάποιον άλλο γονιό ή συγγενή σας. Να θυμάστε ότι όταν ζητάτε βοήθεια, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί πρότυπο για το παιδί σας.

Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας

Αν περνάτε μια δύσκολη μέρα, φανταστείτε ότι έχετε έναν καλό φίλο, συνεργάτη ή γονιό στο πλευρό σας που σας στηρίζει και σας βοηθάει. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα σας μιλούσε κι εκείνος. Να θυμάστε ότι η αυτοσυμπόνια είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να αναπτύξετε με εξάσκηση.

Παραμείνετε συνδεδεμένοι

Στην προσπάθειά σας να πετύχετε μια ισορροπία ανάμεσα στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και το μεγάλωμα των παιδιών σας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά σας. Μπορείτε να βάλετε σε πρόγραμμα τακτικές συζητήσεις με τους ανθρώπους που σας στηρίζουν. Αυτές οι συζητήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώσετε την καθημερινότητά σας, ενώ θα έχετε και κάτι που θα ανυπομονείτε να κάνετε. Ακόμα και μια πεντάλεπτη κουβεντούλα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο κοντά στους άλλους.

Αναγνωρίστε τις μικρές επιτυχίες

Φροντίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε καλός γονιός και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Κάθε επιτυχία αξίζει να αναγνωρίζεται, όσο μικρή κι αν είναι. Προσπαθήστε να τηρείτε μια λίστα με ό,τι καταφέρνετε να κάνετε καλά σε καθημερινή βάση και να εστιάζετε σε αυτές σας τις επιτυχίες όταν νιώθετε απόγνωση.

Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα

Αν αντιμετωπίζετε μεγάλη αβεβαιότητα, μπορεί να νιώθετε αμηχανία ή εξάντληση. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε την αβεβαιότητα και να παίρνετε αποφάσεις έχοντας ως δεδομένο τις πληροφορίες που έχετε τώρα στη διάθεσή σας. Για τον μελλοντικό προγραμματισμό σας, προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στα χειρότερα σενάρια. Θα σας βοηθήσει πολύ αν ακολουθείτε μια λογική προσέγγιση όταν αισθάνεστε ανίσχυροι απέναντι στην αβεβαιότητα.

Δείξτε κατανόηση

Η τρέχουσα κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, ακόμα και για το παιδί σας. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να νιώθουν άγχος και κατ’ επέκταση να αντιδρούν. Αν τα συναισθήματα ή η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι ανεξέλεγκτα, αρχικά πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Προσπαθήστε να κάνετε μια ήρεμη συζήτηση με το παιδί σας. Καλό είναι να αναγνωρίζετε ό,τι νιώθει το παιδί και να είστε ειλικρινείς και ως προς τα δικά σας συναισθήματα. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, φροντίστε να είστε απλόχεροι στον έπαινό σας και να επιβραβεύετε τη θετική συμπεριφορά.

Πηγή: Child Mind Institute

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network