Σταμάτα με την μηχανική απάντηση «καλά»

Καλά

Υποψιάζομαι πως έχω απαντήσει στο: «Τι κάνεις;» με το σκέτο απερίσκεπτο «καλά», εκατομμύρια φορές στην ζωή μου. Είναι φορές που πραγματικά δεν εννοώ αυτό που απαντάω, το κάνω εντελώς βιαστικά και μηχανικά. Εκείνη την στιγμή, ακόμα κι αν δεν είμαι πραγματικά καλά, δεν θα το πω.

Κοιτώντας πίσω σε τέτοιες στιγμές, μάλλον δεν βρίσκω τον λόγο να το εξηγήσω στους άλλους και μετά το μετανιώνω. Το ίδιο συμβαίνει και για όταν είμαι στα αλήθεια πολύ καλά.

Σου ακούγεται κάπως οικείο όλο αυτό;

Παρατηρώ τις συνεργάτιδες στο γραφείο και τις δικές τους απερίσκεπτες απαντήσεις. Βιαστικά ‘’Όχι, δεν χρειάζομαι βοήθεια’’, γρήγορα ‘’Όλα εντάξει’’, αφηρημένα ‘’Θα τα βγάλω πέρα, είμαι οκέι’’. Την ίδια στιγμή που ξέρω πως δεν είναι όλα εντάξει και πως δεν είναι οκέι όλα. Άλλες φορές θα συνέχιζα την δουλειά και θα προχωρούσα την μέρα μου. Σήμερα, όμως, νομίζω πρέπει να σταθώ περισσότερο σ’ αυτό το σημείο. Γράφω μήνυμα σε μια φίλη με την ελπίδα πως ο γραπτός λόγος σου δίνει λίγα περισσότερα περιθώρια να πεις:

– Όχι, μωρέ, δεν είμαι καλά, είμαι με πυρετό.
Μερικά λεπτά μετά εκείνη μου απαντάει με το:
– Τρέχω, όλα καλά.

ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΝΟΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ αυτό που κάνουμε, το βλέπει και κανένας άλλος;!

Θα νιώσουμε όλοι τόσο καλύτερα αν μιλάμε για το πως αισθανόμαστε. Δεν εννοώ να αναλύεις τα προβλήματά σου σε όποιον σε ρωτάει αν είσαι καλά από ευγένεια. Μπορείς, όμως, να το σκέφτεσαι λίγο καλύτερα πριν το πεις.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα θέλουν να ακούσουν αν είσαι στα αλήθεια καλά. Και δεν μπορεί να’σαι πάντα καλά στην τελική. Είσαι άνθρωπος με συναισθήματα και σκέψεις, χαζό είσαι να’σαι πάντα απλά καλά;

Όχι, όχι, οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο flat.

Δεν είναι κακό να είσαι χαρούμενος, δεν είναι κακό να είσαι αγχωμένος. Δεν θα βλάψεις κανέναν αν παραδεχθείς ότι σήμερα πιέζεσαι στην δουλειά και θα’θελες απλά να πας μια βόλτα σ’ένα πάρκο. Όπως δεν είναι κακό να παραδεχθείς ότι αυτή την εποχή ξυπνάς με πολύ κέφι για τον χειμώνα που’ρχεται και για όσα καινούργια θα φέρει.

Μην απαντάς σκέτο καλά στους ανθρώπους γύρω σου.

Είναι κρίμα να μην μοιραστείς μαζί τους τις αισιόδοξες ή τις ζορισμένες σκέψεις σου. Υπάρχει ένα κρυμμένο μπόνους-δώρο σ’ αυτό το σημείο:

Αν είσαι πραγματικά καλά, σκέψου πως θα το συνειδητοποιείς ξανά και ξανά κάθε φορά που σε ρωτάνε.

Γράφει η Γεωργία Κωτσιοπούλου

savoirville.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network