Πώς να εκπαιδεύσεις τους παππούδες για να μη σου … «χαλάσουν» το παιδί

Πώς να εκπαιδεύσεις τους παππούδες για να μη σου ... «χαλάσουν» το παιδί

Το πιο κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην Ελλάδα, αφορά στη σχέση με τους γονείς και κατ’ επέκταση τη σχέση των παππούδων με τα εγγόνια τους.

Παρακάτω αναφέρω τα πιο συχνά παράπονα των γονέων (και ταυτόχρονα λάθη των παππούδων) τα οποία συναντάμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικών οικογενειών. Ωστόσο, η κάθε κατάσταση χρειάζεται και τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης, τον οποίο προτείνω ύστερα από κάθε πρόβλημα. Μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες και να πετύχεις μια ισορροπημένη και υγιή σχέση μαζί τους.

Οφέλη σχέσης παππούδων με εγγόνι

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που έχουν καλή σχέση με τους γονείς, έχουν καλύτερη σχέση και μεταξύ τους. Έτσι, αξίζει τον κόπο… Πέρα όμως από αυτό, όταν ένα παιδί έχει έναν πραγματικά καλό παππού και γιαγιά, κερδίζει μέσα από τη σχέση.

  • Οι παππούδες κουβαλούν εμπειρίες αφού έχουν ζήσει σε πολύ διαφορετικές εποχές, και μέσα από τις ιστορίες τους το παιδί μαθαίνει την εξέλιξη των κοινωνιών.
  • Επίσης, τα παιδάκια βλέπουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από τον εαυτό τους μέχρι τον παππού…
  • Οι παππούδες που έχουν σωστό ρόλο, κρατούν ισορροπίες, γίνονται γέφυρα συμβιβασμού και διακριτικά μειώνουν τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια.
  • Επίσης, βοηθούν το ζευγάρι και σε πρακτικά ζητήματα, όπως όταν για παράδειγμα χρειάζεται να κρατήσουν το εγγόνι.

Παράπονα γονέων από τους παππούδες:

Οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια με πολλά δώρα

Ο παππούς και η γιαγιά, ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που τους δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα, τα οποία συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν. Θεωρούν ότι ο ρόλος τους υπαγορεύει να προσφέρουν πολλά υλικά στο εγγόνι, καθώς είναι «ο εύκολος» τρόπος να κερδίσουν προσοχή από εκείνα, την οποία πολλοί την ταυτίζουν με την αγάπη. Κάποιοι λένε ότι η αγάπη είναι τόσο μεγάλη, που δεν φτάνει να εκφραστεί με την μία φορά που θα δουν το εγγονάκι τους. Έτσι, επιλέγουν να τους δίνουν ό,τι εκείνα ζητήσουν και ακόμη παραπάνω.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι οι νέοι γονείς, ότι ένα παιδί δεν μπορεί να «κακομάθει» από έναν παππού, εκτός αν ο ρόλος του είναι τόσο ενεργός στη ζωή του παιδιού που φτάνει να απειλήσει τον ρόλο του γονέα.

Αν όμως οι παππούδες βλέπουν το παιδί μια φορά στο τόσο (πχ στις δύο εβδομάδες) και του δίνουν δώρα, το παιδί δεν σημαίνει ότι θα θεωρήσει ότι αυτό είναι το σωστό. έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό, καθώς εσύ έχεις την ευκαιρία να βάλεις τα όρια καθημερινά και να του διδάξεις το πραγματικό νόημα των υλικών αγαθών, την οικονομίας και της εγκράτειας.

Αν βλέπεις ότι η γιαγιά που κρατάει για παράδειγμα το παιδί καθημερινά, του δίνει ό,τι ζητήσει, χρειάζεται να προσπαθήσεις να της δώσεις να καταλάβει τη σημασία των ορίων για το παιδί.

  • Πες της ότι ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός για το παιδί, ότι του μεταφέρει σημαντικά μηνύματα και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του.
  • Πες της ότι ένα παιδί που έχει ό,τι ζητήσει δεν είναι σε θέση να εκτιμά τίποτα, κάτι που σχετίζεται επιστημονικά με την εμφάνιση κατάθλιψης στο μέλλον, αλλά και με υπερκινητικότητα.
  • Πρόσεξε τον τρόπο που θα της μιλήσεις. Χρειάζεται να της δείξεις ότι είστε στο ίδιο στρατόπεδο και συνεργάζεστε μαζί για να κάνετε το καλύτερο για το μικρό σας, ενώ παράλληλα εκτιμάς πολύ το ότι σε βοηθά. 

Πώς να εκπαιδεύσεις τους παππούδες για να μη σου ... «χαλάσουν» το παιδί

Δεν προσέχουν τη διατροφή των παιδιών και τα ταΐζουν ό,τι να’ναι

Κάποιοι παππούδες, συνήθως εκείνοι που είναι λάτρεις και οι ίδιοι του ανθυγιεινού φαγητού, ταΐζουν κακής ποιότητα τροφή στα παιδιά (Fast food, γλυκά, αναψυκτικά κλπ) καθώς νομίζουν ότι έτσι θα τα χαροποιήσουν, με τον ίδιο τρόπο που χαίρονται κι εκείνοι όταν τρώνε κάτι τέτοιο.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Σίγουρα αν αυτό θα συμβεί μια φορά στο τόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως συμβαίνει συνέχεια, τότε χρειάζεται να θορυβήσεις τους παππούδες για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

  • Μίλησέ τους για την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιακές ανεπάρκειες και κάνε τους να νιώθουν ότι είναι υπεύθυνοι για κάθε φορά που θα ταΐσουν με κάτι τέτοιο το παιδί.
  • Ετοίμασε εσύ το φαγητό του παιδιού, γράψε την ημερήσια διατροφή του και κόλλησέ την στον τοίχο.
  • Μην αγοράζεις τίποτα τέτοιο από το σούπερ μάρκετ ή κάνε επιθεώρηση στο σπίτι τους (αν πρόκειται να αφήσεις το μικρό σου εκεί). Πρόσεξε να μην φτάσεις στην υπερβολή. Δεν πειράζει να φάει και ένα γλυκό δύο φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network