Υπέροχο βίντεο: Μαθητές σε ελληνικό σχολείο στην Γκάνα χορεύουν ποντιακά

Υπέροχο βίντεο: Μαθητές σε ελληνικό σχολείο στην Γκάνα χορεύουν ποντιακά

Ένα ελληνικό σχολείο στη Γκάνα, σε μια από τις πιο εξαθλιωμένες περιοχές του κόσμου, προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία για εκατοντάδες παιδιά που διαφορετικά θα κατέληγαν πιθανώς να γίνουν συλλέκτες σκουπιδιών.

Το Προπαρασκευαστικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου , το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012, είναι πνευματικό παιδί του καπετάνιου Αλκιβιάδη Καπά και της φιλέλληνας φίλης του Ντέμπορα Ελεάζαρ. Βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης Tema New Town, κοντά στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα.

Το σύνθημα του σχολείου είναι η φράση «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Η Κατερίνα Κάπα, κόρη του Αλκιβιάδη, είναι πλέον εθελόντρια στο σχολείο. Λέει στο Greek Reporter ότι «τα παιδιά ζουν σε τρομερές συνθήκες. Αν δεν υπήρχε το σχολείο, οι περισσότεροι πιθανότατα θα περιφέρονταν στους δρόμους ».

Στο σχολείο St. Nicholas «τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα»

Τα παιδιά εκτός από τη βασική εκπαίδευση όπως αυτή ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας της Γκάνας, διδάσκονται επίσης την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορίαλογοτεχνία αλλά και παραδοσιακούς χορούς.

«Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα» αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Emmanuel Dongo. Αυτό αποδεικνύει και το παρακάτω βίντεο. Με αφορμή τα 102 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, οι μαθητές χορεύουν με απόλυτη σοβαρότητα και συγχρονισμό τον χορό Πυρρίχιο.

«Tα παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε σε συνέντευξή της η εθελόντρια Μάτα Καβαρλίγκου και συμπληρώνει: «Ονειρεύονται μία μέρα να έρθουν στην Ελλάδα και να μπορέσουν να ζήσουν τη χώρα από κοντά».

Όραμα του σχολείο είναι να επεκταθεί στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό κολλέγιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να εξελίξουν τις πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να βρουν δουλειά στο μέλλον.

greekreporter.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network