Πως βιώνουν οι μητέρες τις νέες μεθόδους διαπαιδαγώγησης

νέες μεθόδους διαπαιδαγώγησης

Καθημερινά, βλέπω κάποιες μητέρες ή διαβάζω μέσα στις ομάδες πόσο δύσκολα βιώνουν την μητρότητα. Ένας ρόλος που θα μας γέμιζε χαρά και ευτυχία, μας γεμίζει ενοχικά συναισθήματα, θυμό, θλίψη. Έλλειψη χρόνου για τον εαυτό μας, αγώνα δρόμου, για να τα προλάβουμε όλα. Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τρόπους που δεν μας μεγάλωσαν εμάς. Να μάθουμε νέες ορολογίες που ακούμε για πρώτη φορά, μεθόδους διαπαιδαγώγησης που δεν είχαμε τις γνώσεις να εφαρμόσουμε.

Ξενύχτια για να θηλάσουμε μέχρι το παιδί να σταματήσει μόνο του τον θηλασμό, κλάμα γιατί οι ρόγες πονούσαν από τα δαγκώματα του, αλλά εμείς εκεί πεισματικά να προσφέρουμε το στήθος μας, για να μην έχουμε τύψεις. Αν κάποιες μητέρες θήλασαν τα παιδιά τους μέχρι τα 5 τους χρόνια, καλά έκαναν και τα θήλασαν. Θα ήταν καλύτερα να θηλάσουμε για όσο διάστημα θα το θέλαμε και θα το ευχαριστιόμασταν και τα δύο μέλη. Ο θηλασμός είναι χαρά, δόσιμο, επικοινωνία. Παύει, όμως, να’ναι όλ’αυτά, αν πονάμε, αν θυμώνουμε, αν σφίγγουμε τα δόντια, για να τα καταφέρουμε. Αν μετά ξεσπάμε και κλαίμε.

Πολύ φοβάμαι ότι χάλασαν σχέσεις ζευγαριών όταν δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να κοιμόμαστε με τα παιδιά μας στο ίδιο κρεβάτι, ούτε τα δωμάτια είναι άδεια από έπιπλα για να ρίξουμε κάτω ένα μεγάλο στρώμα ώστε να χωρέσουμε οι γονείς με τα 2-3 παιδιά. Έτσι η μητέρα κοιμάται με τα παιδιά και ο πατέρας δεν χωράει και φεύγει σε άλλο δωμάτιο. Αυτό όμως δεν το γνώριζαν οι γονείς ούτε το είδαν να συμβαίνει στους δικούς τους γονείς, ούτε στους φίλους τους και έτσι έχουν να διαχειριστούν το νέο τρόπο συγκοίμησης με τα παιδιά τους, αλλά και τους φίλους να τους μιλούν, για τη σχέση τους που θα περάσει κρίση.

Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με ενσυναίσθηση και θετικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των γονιών με τα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις βασικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας και να μην τα μεγαλώσουμε παιδοκεντρικά.

Θα’λεγα ότι όλ’αυτά θα’ναι καλό να μας βγαίνουν αβίαστα και να μην έχουμε το άγχος ν’ακολουθούμε οδηγίες και κανόνες που διαβάσαμε ως τις σύγχρονες κι επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διαπαιδαγώγησης.

Το τονίζω αυτό. Γιατί αν προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με το μάνιουαλ στο χέρι γρήγορα θα απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι αν μας κυριεύσει το άγχος, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα απ’ ότι επιθυμούμε να έχει η θετική διαπαιδαγώγηση. Θα κουραστούμε. Θα θυμώσουμε και το άγχος θα το μεταδώσουμε και στα παιδιά μας. Με αποτέλεσμα να έχουν εκνευρισμό, ανασφάλεια και θα αντιδράσουν με επιθετικότητα.

Το καλύτερο θα’ναι να χαλαρώσουμε και να’μαστε ήρεμες και με χαμόγελο για να μπορέσουμε με κατανόηση κι αγάπη να μεγαλώσουμε χαρούμενα κι ελεύθερα παιδιά. Η ενσυναίσθηση που ακούμε συχνά, δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης, αλλά ικανότητα που θα’ναι καλό να’χουμε όλοι οι γονείς για να κατανοούμε τα συναισθήματα των παιδιών μας και να μπαίνουμε στη θέση τους.

Τότε θα’ταν πιο απλά να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, αν, απλά, μπαίναμε στη θέση τους και δεν ασκούσαμε κανενός είδους εξουσίας.

Το διαβάσαμε εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network