Kοιμάμαι στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί μου – 8 πράγματα που έμαθα απ’ αυτό

Όταν γεννήθηκε η μεγάλη μου κόρη, βάλαμε την κούνια της ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι μας, στην μεριά που κοιμάμαι. Ήθελα να την παίρνω αγκαλιά για να την θηλάσω κατά την διάρκεια της νύχτας και άρα να κοιμόμαστε και μαζί. Δεν ήξερα, όμως, αν ήταν ασφαλές. Αποφάσισα, λοιπόν, να το ερευνήσω.

1. Είναι ασφαλές.

Μια από τις έρευνες που βρήκα, ήταν αυτή του Δρ. McKenna, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου Μητέρας-Μωρού, Πανεπιστήμιο Notre Dame. Έλεγε ότι τα μωρά, βιώνουν ήχους, μυρωδιές και περιστασιακά αγγίγματα που τα προστατεύουν απ’τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Επίσης, το να κοιμάστε μαζί, είναι εξίσου ασφαλές με το να κοιμάται σε κούνια. Και σίγουρα ασφαλέστερο απ’ το να κοιμάται μόνο του. Μόνο, όμως, αν ακολουθούνται μερικές σημαντικές προφυλάξεις ασφαλείας (μωρό δίπλα στη θηλάζουσα, οικογένεια μη καπνιστών, σκληρό στρώμα κλπ.). Όταν η μεγάλη μου ήταν 6 μηνών, βγάλαμε την κούνια και πλέον κοιμόμασταν μαζί, στο ίδιο κρεβάτι.

2. Πάει χεράκι – χεράκι με τον θηλασμό.

Τίποτα δεν κάνει τον νυκτερινό θηλασμό ευκολότερο από το να κοιμάσαι μαζί με το παιδί. Ένα σχόλιο στο ακαδημαϊκό περιοδικό Acta Paediatrica έγραφε ότι “δεν υπάρχει ύπνος ούτε θηλασμός, υπάρχει μόνο θηλασμός και ύπνος μαζί”.

3. Το έκανα για το παιδί μου, αλλά τελικά αρέσει και σε εμάς

Όταν αρχίσαμε να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί, το κάναμε για να διευκολύνω τον νυκτερινό θηλασμό, για να κοιμάμαι περισσότερο. Η κόρη μας θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς στο κρεβάτι της και στο δωμάτιό της, όταν θα ήταν δύο ετών. Τώρα είναι τεσσάρων και εξακολουθεί να κοιμάται μαζί μας και μας αρέσει. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν επίσης την ανάγκη να σε νιώθουν κοντά τους.

4. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους εργαζόμενους γονείς να επανασυνδεθούν με τα παιδιά τους.

Έκατσα περίπου ένα χρόνο στο σπίτι, όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου, αλλά μετά επέστρεψα στην αγορά εργασίας. Το να κοιμάσαι μαζί με τα παιδιά σου είναι ένας υπέροχος τρόπος για να επανασυνδεθείς μαζί τους, όταν την ημέρα δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.

5. Εξαλείφει την γκρίνια πριν τον ύπνο

Το παραδέχομαι. Η ώρα του ύπνου δεν είναι πάντα ήρεμη. Τα παιδιά μας, όμως, δεν εξέφρασαν ποτέ φόβο να πάνε για ύπνο. Επίσης, δεν παίξαμε ποτέ το παιχνίδι του “μιας ακόμα” ιστορίας / νερού / αγκαλιάς / κλπ. Ξέρουν ότι θα είμαστε εκεί για αυτά όλη την νύχτα, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να προετοιμαστούν για ένα μακρύ αποχωρισμό.

6. Χρειάζεται ένα μεγάλο κρεβάτι.

Ξεκινήσαμε με ένα κρεβάτι king size. Ωστόσο, με δύο παιδιά να κοιμούνται μαζί μας, σύντομα ανακαλύψαμε ότι δεν αρκούσε. Προσθέσαμε ένα παιδικό κρεβάτι για την μεγάλη μου. Ανακαλύψαμε ότι ούτε αυτό δεν ήταν αρκετό. Προσθέσαμε άλλο ένα παιδικό κρεβάτι, λοιπόν. Αχ, χώρος.

7. Μπορεί να γίνει με πολλά παιδιά.

Πριν γεννηθεί το δεύτερό μας παιδί, αναρωτιόμασταν πώς θα συνεχίσουμε να κοιμάστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι. Πώς θα χωράγαμε; Αποδεικνύεται ότι και με δύο παιδιά χωράμε τέλεια. Απλά χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο κρεβάτι. Βλ. νούμερο 6.

8. Δεν διαρκεί για πάντα.

Η μεγάλη μου ήδη λέει ότι θέλει να κοιμάται μόνη της στο δωμάτιό της. Έχει κοιμηθεί μερικές φορές δοκιμαστικά, αλλά, κάθε φορά, στη μέση της νύχτας, επέστρεφε στο κρεβάτι μας. Συνειδητοποίησα ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός από τότε που δεν θα θέλει την παρουσία μου την νύχτα. Επειδή, λοιπόν, αυτές οι στιγμές δεν θα ξανάρθουν, θέλω να τις βιώσω όσο περισσότερο μπορώ.

Επιμέλεια Λίνα Παπαδοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Τα «χορτασμένα» παιδιά, γίνονται υπέροχοι ενήλικες

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network