Όσα χρειάζεται να ξέρεις για να προετοιμάσεις το παιδί σου για τον παιδικό σταθμό

παιδικό σταθμό

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία του παιδιού για τον παιδικό σταθμό.

Όταν οι γονείς με ρωτούν πώς να προετοιμάσουν το παιδί τους για τον παιδικό σταθμό, στην πραγματικότητα, η ερώτηση που απαντώ είναι πώς να προετοιμάσουν τον εαυτό τους.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο συνήθως προκαλεί πολλά συναισθήματα, όπως άγχος, φόβο, ανησυχία, περιέργεια και ενθουσιασμό. Τα παιδιά μπαίνουν ξαφνικά σε μία νέα ρουτίνα, με νέα πρόσωπα και καινούριες εμπειρίες.

Για σένα, η πρώτη ημέρα του παιδικού σταθμού, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας καινούριας περιόδου. Σίγουρα θα θυμηθείς τις δικές σου πρώτες εμπειρίες. Πρόσεξε να μην μεταφέρεις στο παιδί το άγχος σου! Να θυμάσαι να είσαι ψύχραιμη, ήρεμη, χαμογελαστή και να του λες με σιγουριά και ενθουσιασμό αυτά που θα ακολουθήσουν.

Να θυμάσαι ότι τα περισσότερα παιδιά που κλαίνε όταν η μαμά τα αφήνει, είναι γιατί αγχώνονται μήπως πάθει κάτι η μαμά τους και δεν την ξαναδούν. Αν η μαμά είναι ευδιάθετη και ήρεμη, τότε έτσι θα είναι και το παιδί.

Τι χρειάζεται να κάνεις πριν το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού

1. Επισκέψου τον παιδικό σταθμό μαζί με το μικρό σου και δείξε του τα μέρη

Δείξε του πού να κρεμάει το παλτό του, πού είναι το μπάνιο, πού θα τρώει, πού είναι η αυλή και τι ακριβώς θα κάνει εκεί. Μίλησέ του για όλες τις συναρπαστικές δραστηριότητες στις οποίες θα λάβει μέρος. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί έχουν ημέρες στις οποίες μπορούν και παιδιά εκτός του σταθμού να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Μάθε λεπτομέρειες και πήγαινε εκεί με το μικρό σου. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες μέρες «ανοιχτών δραστηριοτήτων», μπορείς να πας κάποια ημέρα και να αφήσεις το παιδί να συμμετάσχει σε κάτι που κάνουν τα παιδιά στον παιδικό.

2. Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, προσπάθησε να αφήνεις το παιδί σου με κάποιο άτομο να το προσέξει, χωρίς να βρίσκεσαι εκεί για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα

Βρες μια νταντά ή ζήτησε από κάποιο άτομο της οικογένειας να κρατήσει το παιδί για λίγο. Αν μπορείς, πήγαινέ το στο σπίτι του (ακόμη καλύτερα, να απομακρυνθεί από το δικό του οικείο περιβάλλον).

3. Βεβαιώσου ότι έχεις διαμορφώσει μια σωστή ρουτίνα γύρω από τον ύπνο και το φαγητό του

Διάβασε τα αντίστοιχα άρθρα μου για το πώς να βοηθήσεις το παιδί να μην αναπτύξει διαταραχή ύπνου με τον τρόπο του ελέγχου του κλάματος αλλά και το άρθρο μου για την εκπαίδευση γύρω από το φαγητό. Επίσης, διάβασε τις ερωτήσεις που απαντώ για σχετικά θέματα. Μια ημέρα στον παιδικό είναι τρομερά εξαντλητική για ένα μικρό παιδάκι.

4. Δοκίμασε role playing

Άφησε δηλαδή το μικρό σου να κάνει τον δάσκαλο του παιδικού σταθμού και γίνε εσύ ο μαθητής του.

5. Υπάρχουν κάποια όμορφα σχετικά παραμύθια που μπορείς να του διαβάσεις και μιλούν για παιδικό σταθμό

6. Αυτό που πάντα βοηθάει το παιδί στο να νιώσει πιο οικεία στον παιδικό, είναι να βλέπει τους φίλους του και το σπίτι του

Έτσι, κάποια μέρα στην αρχή της χρονιάς, κάλεσε παιδιά και γονείς στο σπίτι!

Πώς να αντιμετωπίσεις την άρνηση του παιδιού να πάει παιδικό σταθμό;

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network