“Δεν μπορεί ένα παιδί στα 17 να ξέρει τι θα κάνει στην υπόλοιπή του ζωή”: Γιατί οι Πανελλήνιες δεν “λειτουργούν” σύμφωνα με τον ερευνητή στο M.I.T, Μιχάλη Μπλέτσα

"Δεν μπορεί ένα παιδί στα 17 να ξέρει τι θα κάνει στην υπόλοιπή του ζωή": Γιατί οι Πανελλήνιες δεν "λειτουργούν" σύμφωνα με τον ερευνητή στο M.I.T, Μιχάλη Μπλέτσα

Ο διευθυντής πληροφορικής – ερευνητής στο Μ.Ι.Τ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας, μίλησε στην εκπομπή ‘Συνδέσεις’ στην ΕΡΤ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που ισχύει σήμερα, εξηγώντας ότι δεν καλλιεργεί στους νέους δεξιότητες που χρειάζονται στη σημερινή εποχή.

Όπως είπε “οι δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύσσει το εκπαιδευτικό σύστημα αυτή τη στιγμή είναι η κριτική σκέψη, η αναλυτική σκέψη, συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, η ελευθερία στην έκφραση, το να μπορείς να συνεργαστείς. Όλα αυτά είναι μεταδεξιότητες οι οποίες δεν ταιριάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα μέσα, αν δούμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα. Το Λύκειο εξακολουθεί να μην είναι ένα αυτόνομο σχολείο, μια αυτόνομη βαθμίδα. Είναι απλά ένα εξεταστικό κέντρο για να πάει κανείς να πάρει τις πανελλαδικές”.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας τόνισε πως “το σύστημα των πανελλαδικών δε δουλεύει καλά” εξηγώντας πω; “δεν μπορεί ένα παιδί στα 17 να ξέρει τι θα κάνει στην υπόλοιπή του ζωή και ειδικά όταν η καριέρα του θα αλλάξει αρκετά και θα αλλάξει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι συνέβαινε πριν από 20, 30, 40, 50 χρόνια”. Όπως είπε αυτό που είναι σημαντικό είναι να μαθαίνει κάποιος σε όλη τη ζωή του: “το αγγλοσαξονικό σύστημα που το κατηγορούμε γενικώς, είναι καλύτερο. Δεν σε αναγκάζει να πάρεις τόσο νωρίς αυτή την απόφαση. Μπορείς να μπεις στο πανεπιστήμιο και να διαλέξεις τι πτυχίο θα πάρεις κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου. Εδώ δεν μπορείς ούτε σχολή να αλλάξεις μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο, ούτε τμήμα να αλλάξεις μέσα στην ίδια σχολή”.

Δες το σχετικό απόσπασμα:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network