Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν συμπαθείς τη δασκάλα του παιδιού σου

Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν συμπαθείς τη δασκάλα του παιδιού σου

Φυσικά, ως άνθρωποι δεν μπορούμε να συμπαθούμε τους πάντες. Με κάποιους ταιριάζεις περισσότερο, με κάποιους καθόλου και με κάποιους τόσο ώστε να συνυπάρχετε σε έναν χώρο χωρίς να υπάρχει ένταση. Τι συμβαίνει όμως όταν το άτομο που δεν συμπαθείς είναι ο δάσκαλος του παιδιού σου; Το σίγουρο είναι πως πρέπει να το χειριστείς με ψυχραιμία ώστε να μη δημιουργήσεις το παραμικρό πρόβλημα στη σχολική ζωή του παιδιού. Πώς θα το διαχειριστεί λοιπόν;

Προσπάθησε να ελέγξεις τον θυμό σου

Το να χάσεις την ψυχραιμία σου ή να εκτονώσεις την απογοήτευσή σου μπροστά στα παιδιά σου δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν και μπορεί ακόμη και να βλάψει τη σχέση μιας μαθήτριας με τον δάσκαλό της. Η Nikita Crook, ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο Δυτικό Βανκούβερ προτείνει μάλιστα να κρατήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα για εσένα και να μην τα μοιραστείς με το παιδί σου. Εάν τα εκφράσεις στο παιδί, μπορεί εκείνο να σέβεται λιγότερο τη δασκάλα του. Να θυμάσαι πως έναν δάσκαλος μπορεί να διακρίνει εύκολα εάν ο γονέας δεν τον συμπαθεί μέσω της συμπεριφοράς που έχει το παιδί απέναντι του όσο βρίσκεται στο σχολείο.

Ανάλαβε δράση

Εάν έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με τον δάσκαλο του σχολείου, είναι σημαντικό να το συζητήσεις μαζί του. Μπορείς λοιπόν να κανονίσεις κάποια συνάντηση, ώστε να του εκφράσεις τις ανησυχίες ή τις ενστάσεις του, αλλά και να του δώσεις την ευκαιρία να σου εξηγήσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην τάξη αλλά και τις τακτικές που ακολουθεί. Να θυμάσαι πως κάθε δάσκαλος θέλει το καλύτερο για την τάξη που έχει αναλάβει, αλλά και για κάθε μαθητή ξεχωριστά. Επίσης, οι περισσότεροι δάσκαλοι είναι ανοιχτοί ώστε να ακούσουν τις ανησυχίες των γονέων και να τους εξηγήσουν καλύτερα κάποια πράγματα που αφορά τα παιδιά. Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσεις τη συζήτηση με θετικό πρόσιμο, χωρίς δηλαδή να τον κατηγορήσεις για κάτι, αφού έτσι θα δημιουργήσεις ένα αρνητικό κλίμα που θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που έχεις να πεις πολλά, ωστόσο φοβάσαι πως μπορεί να τα ξεχάσεις, μπορείς να τα σημειώσεις. Στη συνέχεια, δίπλα από τις απορίες σου μπορείς να σημειώσεις κάποιες από τις απαντήσεις του δασκάλου, ώστε να τις επεξεργαστείς καλύτερα αργότερα.

Ξεκίνα να παρατηρείς

Σε περίπτωση που έχεις παρατηρήσει κάποιες περίεργες συμπεριφορές στο παιδί σου και πιστεύεις πως οφείλεται στον δάσκαλο, μπορείς να ζητήσεις να παρακολουθήσεις τι συμβαίνει στη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και ποια είναι η σχέση μαθητή-δασκάλου. Μπορείς για παράδειγμα να προτείνεις να επισκεφτείς την τάξη για να μιλήσεις για την επαγγελματική σου ιδιότητα. Μπορεί να παρατηρήσεις πως ο δάσκαλος φωνάζει στα παιδιά μετά το μάθημα ή πως έχει μία συμπεριφορά που δεν αρμόζει στον ρόλο του.

Επικοινώνησε με τον διευθυντή

Στην περίπτωση που παρατηρήσεις πως το πρόβλημα είναι σοβαρό, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στη διεύθυνση του σχολείου. Εξήγησέ του τι έχεις βιώσει, τι μπορεί να σου έχει πει το παιδί ή ποιες είναι οι ενστάσεις σου. Οι υπεύθυνοι με τη σειρά τους θα γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το εν λόγω πρόβλημα, ώστε να μην επηρεαστεί το παιδί.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να νιώθουν οι μαθητές πως το σχολείο τους προσφέρει ευκαιρίες για εξέλιξη, αλλά και πως είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτόν τον χώρο. Εάν προκύψει κάποια διαφορά και τη λύσεις με ψυχραιμία θα λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο μάθημα, ώστε να συνειδητοποιήσει το παιδί πως μπορεί να επιλύει τις τυχόν διαφορές χωρίς ένταση και τσακωμό, αλλά με συζήτηση και αμοιβαίο σεβασμό.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network