Nηστεία των Χριστουγέννων: Τι τρώμε και τι δεν τρώμε τη "μικρή Σαρακοστή";

H νηστεία των Χριστουγέννων δεν έχει την αυστηρότητα της Μεγάλης Σαρακοστής.

ΓΡΑΦΕΙ: The Mamagers Team -
Nηστεία των Χριστουγέννων: Τι τρώμε και τι δεν τρώμε τη "μικρή Σαρακοστή"; iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Το Σαραντάημερο, η λεγόμενη μικρή Σαρακοστή πριν από τα Χριστούγεννα, αποτελεί μια περίοδο νηστείας πιο ήπια σε σχέση με εκείνη της Μεγάλης Σαρακοστής. Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκειά του, αποφεύγονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά. Ωστόσο, για τις πρώτες 33 ημέρες-οι οποίες παραπέμπουν συμβολικά στα χρόνια της επίγειας ζωής του Χριστού-επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού κάθε ημέρα, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή. Ψάρι τρώγεται επίσης πάντοτε στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το πότε αυτή πέφτει μέσα στην εβδομάδα.

Από τις 18 έως και τις 23 Δεκεμβρίου η νηστεία γίνεται αυστηρότερη ως προς το ψάρι, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει οίνο και έλαιο, με εξαίρεση και πάλι τις Τετάρτες και τις Παρασκευές. Η τελευταία ημέρα, η παραμονή των Χριστουγέννων, τηρείται με απόλυτη νηστεία. Μόνο αν συμπέσει Σάββατο ή Κυριακή επιτρέπεται η κατανάλωση οίνου και ελαίου.

Διαβάστε Επίσης