6 πράγματα που δεν κάνουν οι γονείς των πιο ευτυχισμένων παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με μια παιδοψυχολόγο

6 πράγματα που δεν κάνουν οι γονείς των πιο ευτυχισμένων παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με μια παιδοψυχολόγο

Η Veronique van der Kleij είναι παιδοψυχολόγος και κάνει συνεδρίες με οικογένειες στην Ολλανδία, όπου, σύμφωνα με έρευνες, θεωρείται η χώρα με τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

Σε πρόσφατο άρθρο της στο CNBC, θέλησε να απαριθμήσει όλα αυτά που κάνουν οι γονείς στην Ολλανδία ή μάλλον όσα δεν κάνουν, ώστε να μεγαλώνουν ευτυχισμένα και ευπροσάρμοστα παιδιά.

1.Δεν πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο

Στην Ολλανδία οι οικογένειες κυκλοφορούν κυρίως με τα ποδήλατά τους. Κι ενώ σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν οι υποδομές για κάτι τέτοιο, οι Ολλανδοί γονείς μας δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει η καθημερινή άσκηση με τα παιδιά, ακόμα κι όταν βρέχει ή έχει κακό καιρό. Έτσι μαθαίνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά.

2.Δεν είμαστε συνέχεια πάνω από τα παιδιά

Οι Ολλανδοί γονείς αφήνουν τα παιδιά να τρέξουν και να παίξουν στην παιδική χαρά ελεύθερα. Χωρίς “πρόσεξε” και παρεμβάσεις στις συναστροφές τους με συνομήλικους. Ακόμα και στα πάρτι παιδιών- ακόμα και παιδιών 4 ετών- οι γονείς δεν κάθονται στο πάρτι αλλά αφήνουν τα παιδιά στην επίβλεψη του οικοδεσπότη.

3.Δεν τρώμε πολλά γεύματα χωρίς τα παιδιά

Οι Ολλανδοί γονείς φροντίζουν να τρώνε τα περισσότερα γεύματα της ημέρας μαζί με τα παιδιά τους, αφού κατανοούν πόσο σημαντική είναι η σύνδεση μαζί τους στο οικογενειακό τραπέζι. Η σύνδεση αυτή είναι θετική για την ψυχική υγεία τόσο των γονιών όσο και των παιδιών.

4.Δεν παραβλέπουμε τους κανόνες

Οι Ολλανδοί γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με το “ξεκούραση, καθαριότητα και οργάνωση”. Καθημερινά δίνουν στα παιδιά τους ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεκούραση, υποχρεώσεις και δραστηριότητες που προσφέρουν ισορροπία σε όλη την οικογένεια.

5.Δεν λέμε στα παιδιά μας ότι η άποψή μας είναι “κανόνας”

Οι Ολλανδοί μετράνε την άποψη των παιδιών. Για αυτό τα συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της οικογένειας, ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά έτσι μαθαίνουν να συζητούν, να έχουν όρια ενώ νιώθουν ότι η γνώμη τους έχει αξία. Τα παιδιά αναπτύσσουν εύκολα αυτοπεποίθηση και συζητούν πιο εύκολα για “δύσκολα” ζητήματα με τους γονείς τους, όπως είναι το σεξ, τα ναρκωτικά κλπ.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network