6 σημάδια που δείχνουν ότι παρέχεις συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά σου

6 σημάδια που δείχνουν ότι παρέχεις συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά σου

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς. Κανείς δεν είναι τέλειος. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, όρια και ασφάλεια. Χρειάζονται γονείς που τους καθοδηγούν και τους παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξελιχθούν και να γίνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικες.

Τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται χρειάζονται τη συναισθηματική ασφάλεια που δίνουν οι γονείς για να αναπτυχθούν. Όταν είναι μωρά οι αγκαλιές, τα φιλιά, το τάισμα καλύπτουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η συναισθηματική ασφάλεια σημαίνει κατανόηση, σύνδεση και αγάπη άνευ όρων!

6 σημάδια που δείχνουν ότι παρέχεις συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά σου

6 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι ένας γονιός που παρέχεις συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά σου:

Λες συγγνώμη όταν πρέπει: Απολογείσαι όταν φωνάζεις και υπόσχεσαι στο παιδί σου ότι την επόμενη φορά δεν θα το ξανακάνεις. Απολογείσαι όταν κάνεις κάτι που τους πλήγωσε. Δίνεις αξία στα συναισθήματά τους, δείχνεις ότι δεν φοβάσαι να ζητήσεις συγγνώμη και ότι τα σέβεσαι.

Τα φροντίζεις στις δύσκολες στιγμές: Δεν αφήνεις τα παιδιά “μόνα” τους στις δύσκολες στιγμές. Προσφέρεις την φροντίδα σου όταν παλεύουν με κάτι, όταν είναι θυμωμένα ή στεναχωρημένα. Δεν τα στέλνεις “τιμωρία” στο δωμάτιό τους όταν βιώνουν ένα δύσκολο συναίσθημα και ξεσπούν.

Δεν έχεις “αγαπημένο” παιδί: Δεν ξεχωρίζεις τα παιδιά σου ανάλογα με τη συμπεριφορά τους. Δεν προτιμάς να παίζεις περισσότερο με το “εύκολο” παιδί, ούτε έχεις διαφορετικές προσδοκίες από το κάθε παιδί. Όλα σου τα παιδιά είναι μοναδικά και σημαντικά στη ζωή σου.

Δεν κριτικάρεις τα συναισθήματά τους: Ακόμα κι αν σου φαίνεται ανούσιο που στεναχωρήθηκαν για κάτι, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις γιατί εκνευρίστηκαν με κάτι, δείχνεις ότι τα αποδέχεσαι και προσπαθείς να τα βοηθήσεις.

Θέτεις όρια: Τα όρια που θέτεις βασίζονται στην αγάπη και όχι στην τιμωρία ή στην τελειομανία ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή.

Δίνεις στα παιδιά τον χώρο/ χρόνο που χρειάζονται: Τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση. Θέλουν διάλειμμα από το διάβασμα, θέλουν χρόνο να παίξουν και χώρο να ηρεμήσουν. Δεν τα ‘φορτώνεις’ με δραστηριότητες, κανόνες, δουλειές ή υποχρεώσεις όλη μέρα.

Διάβασε επίσης:

Όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και αποδοχή, δύσκολα «ξεστρατίζουν»

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network