Αν ακολουθείς το attachment parenting πρόσεξε μην κάνεις τα παρακάτω λάθη

Αν ακολουθείς το attachment parenting πρόσεξε μην κάνεις τα παρακάτω λάθη

4. Δεν μιλάμε σε άλλους επειδή οι φίλοι μας δεν ακολουθούν την ενσυναισθητική γονεϊκότητα.

Βρείτε νέους φίλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διώξετε τους παλιούς. Απλά να είστε σίγουροι ότι έχετε κάποιον να μοιραστείτε τις στιγμές της ενσυναισθητικής γονεϊκότητας μαζί τους. Ψάξτε στο facebook, σε φόρουμ ή μιλήστε με μαμάδες σε κέντρα μητρότητας στην πόλη σας για να δείτε αν έχετε κοινές απόψεις.

Το να βρείτε γονείς που μοιράζονται τις αντιλήψεις σας θα σας βοηθήσει να μην νιώθετε μόνες και θα σας δώσει έμπνευση και κίνητρο σε στιγμές που τα πράγματα δυσκολεύουν.

5. Δεν θέτουμε τα όριά μας.

Το να έχεις ένα παιδί είναι δύσκολο.

Ο χαμένος ύπνος και η έλλειψη προσωπικού χρόνου μπορούν να μειώσουν τις αντιστάσεις μας και να μας κάνουν νευρικούς. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μας κάνει να πληγώσουμε την σχέση μας με τους συζύγους μας και τα μεγαλύτερα παιδιά μας.

Θυμάμαι ότι υπήρχε ένα πράγμα που μπορούσε να με κρατήσω χωρίς να μετατραπώ σε τέρας κάθε απόγευμα. Διάλειμμα καφέ. Εξήγησα ποια ήταν η ανάγκη μου στα μεγαλύτερα παιδιά και του είπα ότι χρειάζομαι 15 λεπτά χωρίς διακοπές το απόγευμα όταν πίνω τον καφέ μου.

Αυτά τα 15 λεπτά έκαναν τεράστια διαφορά σε εμένα.

Έβαζα το μωρό για ύπνο, αγνοούσα την ακαταστασία, έφτιαχνα καφέ, άφηνα τα μεγαλύτερα παιδιά να παίξουν στο δωμάτιό του ή τους έβαζα μια ταινία και έπινα τον καφέ μου με την ησυχία μου.

Όταν κάποιο από τα μεγαλύτερα παιδιά μου ερχόταν σε εμένα, απλά του έδειχνα την κούπα και έλεγα: Ώρα για καφέ. Και ήξεραν ότι έπρεπε να περιμένουν. Όλα μπορούσαν να περιμένουν. Τις περισσότερες φορές ήθελαν απλά να μου πουν για κάτι που έπαιξαν ή για την ταινία ή για το γεγονός ότι ένας από εκείνα έχυσε γάλα στο χαλί…Ώρα για καφέ – Όλα μπορούν να περιμένουν.

Καθάριζα μετά. Μιλούσα με τα παιδιά, έπαιζα παιχνίδια και όλα γίνονταν με πολύ περισσότερη ενέργεια και πολύ περισσότερη υπομονή.

Ποια είναι τα προσωπικά σας όρια; Είναι η ώρα του ύπνου; Πρωινή άσκηση; Τα μωρά δεν μπορούν να μάθουν τα όρια αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν και πρέπει. Μαθαίνοντας τα προσωπικά σας όρια είναι ένα μάθημα που θα αντικατοπτρίσει σε καλύτερες προσωπικές σχέσεις στην μετέπειτα ζωή τους.

Μετάφραση : Miltos Diamantis
Το διαβάσαμε στο group της ενσυναίσθησης

Περισσότερα άρθρα για το attachment parenting, εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network