Δεν είναι ένα απλό burnout! Γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι ολοένα και περισσότεροι γονείς “σκουριάζουν” και τι σημαίνει αυτό;

Δεν είναι ένα απλό burnout! Γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι ολοένα και περισσότεροι γονείς “σκουριάζουν” και τι σημαίνει αυτό;

Το burnout το μάθαμε, το βιώσαμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι. Πλέον, όμως, οι ειδικοί έδωσαν όνομα και σε μια άλλη παρόμοια κατάσταση που βιώνουν αποκλειστικά οι γονείς και αποκαλείται “rust out”.

Τι είναι, όμως, το ‘rust out‘ ή σκούριασμα όπως θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά; Είναι αυτή η κατάσταση στην οποία μπαίνουν οι γονείς ζώντας καθημερινά έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο δραστηριοτήτων με το παιδί τους, μια ρουτίνα, που είναι τόσο χρήσιμη για τα παιδιά, αλλά κουραστική για τους γονείς. Μάλιστα, όπως, λένε οι ειδικοί μπορεί να έχει και πολύ άσχημες συνέπειες στη ψυχική τους υγεία.

Μαζί με την γονεικότητα έρχεται και η ευτυχία. Το πρώτο γέλιο του μωρού, η πρώτη φορά που έφαγε στερεές, το πρώτο δόντι. Και μετά η πρώτη φιλία, το πρώτο διαγώνισμα, η βόλτα με το ποδήλατο χωρίς βοηθητικές. Η οικογενειακή ζωή είναι γεμάτη με στιγμές-θησαυρούς όμως επιφυλάσσει και αρκετή δουλειά και κούραση στους γονείς. Μαζί με τις τρυφερές στιγμές κάθε γονιός βιώνει καθημερινά έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο ρουτίνας, το μπάνιο, το παραμύθι πριν τον ύπνο, το καθάρισμα, το πρωινό ξυπνημα που αφήνει τους γονείς… “σκουριασμένους”!

Οι γονείς λατρεύουν τα παιδιά τους, όμως οφείλουν να αναγνωρίσουν όσα τους κουράζουν, αλλά και το γεγονός ότι μερικές φορές νιώθουν κενοί. Τo ‘rust out’ αναφέρεται σε αυτές τις περιόδους που νιώθουμε ένα κενό, δεν βλέπουμε τίποτα με ενθουσιασμό και δεν δίνουμε σημασία στις δικές μας ανάγκες. Ναι, μπορεί η προτεραιότητά μας να είναι τα παιδιά, μπορεί να εστιάζουμε στις ανάγκες μας, όμως το ‘rust out’ μπορεί- αν δεν προσέξουμε- να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας Όπως αναφέρει η γιατρός Brenna Hicks στο Good Housekeeping, εάν δεν αναγνωρίσουμε ότι κάθε μέρα νιώθουμε λιγότερο ενθουσιασμό για όσα κάνουμε, αν νιώθουμε ότι δεν αναγνωρίζεται η αξία μας και η καθημερινότητα μας φαίνεται μονότονη, τότε ίσως να υποφέρουμε από το σύνδρομο ‘rust out’.

To “σκούριασμα” μπορεί να προκαλέσει μια γενικότερη απάθεια σε όσα μας συμβαίνουν καθημερινά, κάτι που προκαλεί πιο έντονα προβλήματα με τη διάθεσή μας αλλά και επικίνδυνες συμπεριφορές ή και δυσκολία να φροντίσουμε τα παιδιά.

Τα 4 σημάδια του rust-out στους γονείς:

1.Συνέχεια τσακώνεσαι
Τσακώνεσαι με τα παιδιά επειδή δεν τρώνε τα λαχανικά τους, τσακώνεσαι με τον σύντροφό σου επειδή δεν έπλυνε τα πιάτα, τσακώνεσαι με τους γονείς σου επειδή δεν έχουν χρόνο να κάνουν baby-sitting. Εάν νιώθεις ότι τα νεύρα σου δεν σε αφήνουν να είσαι ο γονιός που θέλεις τότε ίσως έχειςς “σκουριάσει” και η λύση, σύμφωνα με τη γιατρό και κοινωνιολόγο Joanna Pepin, είναι να “διαλέγεις πότε και γιατί θα τσακωθείς”. Σκέψου: “είναι σημαντικό για μένα να έχω δίκιο; θα έχει σημασία αύριο αν δεν ασχοληθώ;”. Είναι πιο σημαντικό να φάει το παιδί σου μπρόκολο ή να είστε ήρεμοι; Βρες πρακτικές λύσεις που θα σου δίνουν ενέργεια και θα σου πάρουν λίγο από το βάρος που έχεις στους ώμους σου.

2.Δεν ξεκουράζεσαι ποτέ- το ίδιο και τα παιδιά
Βάζεις τα πιάτα στο πλυντήριο, μαζεύεις τις κάλτσες από το πάτωμα, πλένεις τα δόντια του παιδιού κι ετοιμάζεστε για την προπόνηση ποδοσφαίρου. Δεν κάθεσαι ποτέ και μάλιστα και τα παιδιά σου δεν έχουν χρόνο για να… βαρεθούν! Η λύση είναι απλή: Αποφάσισε ότι τα παιδιά σου δεν θα γίνουν πιο επιτυχημένα επειδή έχουν κάθε απόγευμα μια δραστηριότητα. Αντίθετα, ο ποιοτικός χρόνος μαζί σου ακόμα κι ο χρόνος που θα τους επιτρέψει να βαρεθούν και να χρησιμοποιοήσουν τη φαντασία τους θα είναι πολύτιμος!

3. Όταν λες συνέχεια “δεν ξέρω γιατί”
Δεν ξέρω γιατί το παιδί μου κλαίει ξαφνικά. Δεν ξέρω γιατί ξέχασα το μήτινγκ στη δουλειά. Δεν ξέρω τι ώρα έχω ραντεβού με τον υδραυλικό. Αλήθεια δεν ξέρεις γιατί έχεις πολλά στο μυαλό σου. Το σημαντικό είναι να χαλαρώσεις και να προσφέρεις τον χρόνο σου για να παραμένεις κοντά στο παιδί σου. Να παρακολουθείς το τι αισθάνεται, να ξέρεις αν του συμβαίνει κάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση είναι να ζητήσουμε από έναν φίλο, κάποιον από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, να μας παρατηρήσει την ώρα που συζητάμε με το παιδί μας. Μετά θα μπορεί αντικειμενικά να μας πει εάν δείξαμε κατανόηση στα προβλήματα του παιδιού, έτσι ώστε να έχουμε μια διαφορετική οπτική από τη δική μας.

4.Ονειρεύεσαι συνέχεια μια διαφορετική καθημερινότητα
Κάνεις διακοπές με τα παιδιά σου ανά δύο μήνες. Φτιάχνεις το τέλειο πρωινό στα παιδιά και όχι ένα απλό τοστ. Προσλαμβάνεις νταντά και βγαίνεις το Σαββατοκύριακο με τον σύντροφό σου. Ό,τι κι αν είναι αυτό που ονειρεύεσαι αλλά δεν ισχύει στην καθημερινότητά σου, σαν σκέψη δεν μετράει. Το να προσπαθείς να είσαι τέλειος σε όλα επίσης δεν είναι ρεαλιστικό. Μην απογοητεύεσαι, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Απλά μάθε να χαίρεσαι με αυτά που έχεις κι αυτά που έχεις καταφέρει.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network