24 μικρές συνήθειες που θα μας κάνουν καλύτερες μαμάδες χρόνο με τον χρόνο

24 μικρές συνήθειες που θα μας κάνουν καλύτερες μαμάδες χρόνο με τον χρόνο

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει πως “είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά”, ωστόσο με μία πρώτη σκέψη μπορεί να μην συνειδητοποιείς τι μπορεί να σημαίνει. Η ουσία της κρύβεται στο να γίνεις καλύτερη μητέρα για το παιδί ή τα παιδιά σου, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και υιοθετώντας κάποιες νέες συνήθειες. Ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο που περνά θα νιώθεις πως γίνεσαι καλύτερη μητέρα.
1- Χαμογέλα λίγο πριν μπεις στο δωμάτιο, όπου βρίσκεται το παιδί σου. Αυτή η μικρή κίνηση θα αλλάξει αμέσως τη διάθεσή σου και κάνει τα παιδιά σου να έχουν μία πιο θετική εικόνα στο μυαλό τους για εσένα.

2- Καθημερινά, διάβασε ένα βιβλίο στο παιδί σου. Εκτός από το γεγονός πως είναι ένας υπέροχος τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί, οι ιστορίες των βιβλίων θα εξάψουν τη φαντασία του και θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο του.

3- Πέρασε 10 με 30 λεπτά, κάνοντας μία εξωτερική δραστηριότητα. Μπορεί να είναι τρέξιμο, μία βόλτα στο τετράγωνο, μία προπόνηση. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις από το άγχος της ημέρας και να περάσεις ποιοτικό χρόνο μόνη σου.

4- Κράτησε το κινητό σου μακριά και σε σίγαση όσο γευματίζεις με την οικογένειά σου. Αξιοποίησε αυτό τον χρόνο για να επικοινωνήσεις μαζί τους και να μάθεις τα νέα τους. Έτσι, το παιδί σου θα νιώσει πως έχει την απόλυτη προσοχή από εσένα και εσύ δεν θα αποσυντονίζεσαι από τα μηνύματα που φτάνουν στο κινητό.

5- Μοιράσου εμπειρίες με άλλους γονείς. Κάποιες φορές δεν είναι κακό να παραδεχτείς πως η μητρότητα σε δυσκολεύει, κυρίως όταν το επικοινωνήσεις σε ανθρώπους που μπορούν να σε καταλάβουν επειδή βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες. Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις πως δεν είσαι μόνη σου.

6- Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητά σου. Είναι χαλαρωτικό, θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου και προσφέρει ευεξία.

7- Αφιέρωσε μία ημέρα όπου εσύ και το παιδί σου θα παίξετε κάποιο νέο παιχνίδι. Μπορεί να είναι κάποιο επιτραπέζιο ή κάποια κατασκευή με αντικείμενα που έχετε ήδη στο σπίτι. Η διαδικασία αυτή θα βελτιώσει τη φαντασία του παιδιού και θα του δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις.

8- Πέρασε χρόνο με το παιδί σου στην κουζίνα. Άφησε το να σε βοηθήσει όσο φτιάχνεις ένα κέικ ή ετοιμάζεις το οικογενειακό τραπέζι. Η μαγειρική σημαίνει “φροντίδα” και το παιδί σου θα μάθει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τους γύρω μας.
9- Αντιμετώπισε τον ύπνο με σοβαρότητα. Σίγουρα έχεις πολλά πράγματα να κάνεις, αλλά δεν θα μπορείς να είσαι παραγωγική ή να προσφέρεις στο παιδί σου όλα όσα επιθυμείς εάν είσαι κουρασμένη. Χρειάζεται να ακολουθείς μία ρουτίνα ύπνου. Plus: Λίγα λεπτά διαλογισμού πριν τον ύπνο, θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις πιο εύκολα.

10- Αγκάλιασε το παιδί σου για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα μέσα στην ημέρα. Η αγκαλιά κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια και πως είσαι πάντα εκεί για εκείνο.

11- Σκέψου πόσο χρόνο περνάς μέσα στην ημέρα, κάνοντας δραστηριότητες που δεν σου προσφέρουν κάτι, όπως το scroll down στα social media, αντί να περάσεις χρόνο με το παιδί σου.

12- Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επίλεξε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού για να κάνεις εκκαθάριση. Όταν υπάρχει οργάνωση στο σπίτι, τα πάντα λειτουργούν καλύτερα.

13- Να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να λες συχνά στο παιδί σου πόσο υπερήφανη αισθάνεσαι για αυτό. Όλοι μας χρειαζόμαστε θετικά σχόλια από ανθρώπους που αγαπάμε, πόσο μάλλον από τη μητέρα μας. Φράσεις όπως “είμαι υπερήφανη για εσένα” ή “με ενέπνευσες π.χ με αυτή τη ζωγραφιά” πρόκειται να γεμίσουν με αυτοπεποίθηση κάθε παιδί.

14- Φρόντισε να φοράς ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Όταν φοράς κάτι που σου αρέσει, αυτομάτως θα νιώθεις όμορφα μέσα στην ημέρα.

15- Κάθε μήνα, φρόντισε να δοκιμάζεις μία νέα συνταγή, έχοντας την καλύτερη βοήθεια, δηλαδή εκείνη του παιδιού σου. Πειραματιστείτε μαζί με υλικά και προετοιμάστε μαζί το φαγητό. Στη συνέχεια, απολαύστε αυτό που δημιουργήσατε μαζί.

16- Κάθισε στον καναπέ ή στο πάτωμα με το παιδί σου και προέτρεψε το να σου μιλήσει για την ημέρα του και πως την πέρασε. Άκουσε όλα όσα έχει να σου πει.

17- Βρες κάτι που κάνει τόσο εσένα όσο και το παιδί σου να γελάτε. Μπορεί να είναι μία ταινία. Το γέλιο προκαλεί μόνο θετικά συναισθήματα.

18- Χαλάρωσε με το παιδί σου, χωρίς να κάνετε απαραίτητα κάτι μαζί. Απλώς ξεκουραστείτε.

19- Πες στο παιδί σου πόσο ευγνώμων νιώθεις που υπάρχει στη ζωή σου. Εξήγησε του πως η σχέση σας είναι πολύ σημαντική και πως μπορεί να σου μιλά για ό,τι το απασχολεί.

20- Ξύπνα τριάντα λεπτά νωρίτερα από το παιδί σου. Αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστείς για την ημέρα που ξεκινά και να κάνεις κάποιες μικρές δουλειές στο σπίτι.

21- Δημιούργησε έναν κύκλο που θα αποτελείται από μαμάδες παιδιών που είναι συμμαθητές ή κάνουν ίδιες δραστηριότητες με το παιδί σου. Αρχικά, θα είναι μία πολύτιμη παρέα στα παιδικά πάρτι, ενώ μπορεί να εξυπηρετείτε η μία την άλλη σε περίπτωση που δεν μπορείς μία ημέρα να πας ή να πάρεις το παιδί σου από το σχολείο ή κάποια δραστηριότητα.

22- Γράψε τους στόχους που έχεις για τον εκάστοτε μήνα. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει να κινητοποιηθείς και να έχεις περισσότερα προνόμια. Για παράδειγμα, περισσότερο χρόνο για παιχνίδι με το παιδί σου ή περισσότερα χρήματα για δραστηριότητες.

23- Κάνε εθελοντισμό μαζί με το παιδί σου. Θα το βοηθήσεις να καταλάβει πως η φροντίδα δεν αφορά μόνο τα μέλη της οικογένειας μας αλλά και εν γένει τους ανθρώπους. Μαζέψτε τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο, μαγειρέψτε με οργανισμούς για αστέγους, φυτέψτε δέντρα και φυτά σε δάση.

24- Δίδαξε στο παιδί σου όσα γνωρίζεις. Από κάτι πολύ απλό όπως τον σωστό τρόπο για να δέσουν τα κορδόνια τους έως κάτι λίγο πιο περίπλοκο όπως πως να χρησιμοποιούν σωστά τον υπολογιστή.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network