ΠΟΥ: Οι μητέρες να συνεχίζουν τον θηλασμό ακόμα και αν προσβληθούν από COVID-19 ή εμβολιαστούν

ΠΟΥ: Οι μητέρες να συνεχίζουν τον θηλασμό ακόμα και αν προσβληθούν από COVID-19 ή εμβολιαστούν

Συνέχιση του θηλασμού σε περίπτωση που η μητέρα προσβληθεί από κορωνοϊό ή εμβολιαστεί με εμβόλιο κατά του ιού, συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 δεν έχει εντοπιστεί στο μητρικό γάλα, σύμφωνα με περιορισμένο αριθμό μελετών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, οι οποίες κατέδειξαν ότι η συνέχιση του θηλασμού είναι ασφαλής, εφόσον λαμβάνονται οι συνιστώμενες προφυλάξεις, ακόμα και αν η μητέρα αναπτύξει συμπτώματα της COVID-19», αναφέρει δελτίο Τύπου του ΠΟΥ.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με τη λειτουργία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο εμβολιασμός της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν εγκυμονεί κινδύνους για το βρέφος.

Προσθέτει ότι έχουν εντοπιστεί αντισώματα στο μητρικό γάλα μητέρων που εμβολιάστηκαν, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προστασία του βρέφους από τον ιό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στην Ευρώπη (53 χώρες), είναι το χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές, καθώς μόνο το 13% των βρεφών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Σημειώνεται ότι μόνο το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στην Ευρώπη και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια.

«Ο θηλασμός είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους διαφύλαξης της υγείας και επιβίωσης του βρέφους, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, αντισώματα και προστασία», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Τονίζει, παράλληλα, ότι μητέρες οι οποίες προσβάλλονται από τον ιό στη διάρκεια της περιόδου του θηλασμού, θα πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, ήτοι να φορούν μάσκα, η οποία να καλύπτει το στόμα και τη μύτη τους, να πλένουν τα χέρια με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και αφότου έρθουν σε επαφή με το βρέφος και να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τις επιφάνειες τις οποίες αγγίζουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network