Η Φινλανδία εξισώνει την γονεϊκή άδεια, δίνοντας 7 μήνες με πλήρεις αποδοχές σε κάθε γονιό

γονεϊκή άδεια

Οι υπέροχα σαρωτικές αλλαγές της Σάνα Μαρίν, της πρωθυπουργού της Φινλανδίας που είναι η νεότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο.

Η 34χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, η οποία είναι η νεότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο, πολύ ευνοϊκό νομοσχέδιο για τις οικογένειες που αποκτούν παιδί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της σκανδιναβικής χώρας που αντιμετωπίζει ζητήματα υπογεννητικότητας, η γονεϊκή άδεια που χορηγείται για κάθε μωράκι που έρχεται στον κόσμο θα μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στους δύο γονείς. Έτσι μαμά και μπαμπάς θα λαμβάνουν από 7 μήνες άδεια με αποδοχές, ο καθένας, δηλαδή 14 μήνες στο σύνολο. Επιπλέον η έγκυος μητέρα θα δικαιούται 1 μήνα άδειας με αποδοχές πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Μέχρι στιγμής στην Φινλανδία η άδεια που χορηγούνταν μετά την γέννηση ενός παιδιού ήταν μόλις 4 μήνες με αποδοχές για την μητέρα και 2 μήνες για τον πατέρα. Προκειμένου να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο οικογένειες με κυλιόμενο ωράριο ή άλλες ειδικές απαιτήσεις στην εργασία τους η Μαρίν ανακοίνωσε ότι ο κάθε γονιός θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει 69 μέρες από την δική του άδεια στον σύντροφό του.

Η απόφαση έχει λάβει πλήθος θετικών σχολίων σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Αμερική όπου ένα νέο ζευγάρι που αποκτά παιδί δεν δικαιούται καθόλου γονεϊκή άδεια πληρωμένη από το κράτος.

«Αισθάνομαι ότι η βαθύτερη έννοια αυτού που ονομάζουμε Αμερικανικό Όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ πιο εύκολα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης όπου κάθε παιδί, όποιο κι αν είναι και όποιοι κι αν είναι οι γονείς του, μπορεί να φτάσει οπουδήποτε επιθυμεί γιατί έχουμε ένα πάρα πολύ καλό δημόσιο σύστημα παιδείας. Επίσης έχουμε εξαιρετικό σύστημα δημόσια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν ό,τι επιθυμούν. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η Φιλανδία είναι πρώτη στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο,» είχε δηλώσει λίγο καιρό νωρίτερα η Σάνα Μαρίν στην Washington Post.

Δείτε ένα βίντεο για τη Σάνα Μαρίν στο womantoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network