Να γιατί (πρέπει να) κάνουν πολλές ερωτήσεις στο νοσοκομείο αν χτυπήσει ένα παιδί

Να γιατί (πρέπει να) κάνουν πολλές ερωτήσεις στο νοσοκομείο αν χτυπήσει ένα παιδί

Χτύπησε το παιδί σου; Αν χρειαστεί να το μεταφέρεις στο νοσοκομείο, είναι πολύ πιθανό να γίνει από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ένας γρήγορος έλεγχος ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα το παιδί να έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Οι αριθμοί που σοκάρουν

Με 1 στα 5 παιδιά να είναι πιθανό να υποστεί ενδοοικογενειακή βία, το νέο κέντρο για τα κακοποιημένα παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων είναι μια οργανωμένη προσπάθεια έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες 1 στα 5 παιδιά ηλικίας 0-18 ετών, θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό καθώς ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.

Επιπλέον, αναδρομική έρευνα για τα έτη 2014 – 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του «Εθνικoύ Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο», που υλοποιεί η Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA, έδειξε πως:

Τα παιδιά με πιθανή σωματική κακοποίηση είχαν φτάσει κατά μέσο όρο πάνω από 7 ετών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα παιδιά με σωματική κακοποίηση αναγνωρίζονται σε ηλικία μικρότερη των 3 ετών!

Τα βρέφη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής κακοποίησης, στοιχείο σύμφωνο με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την ευαλωτότητα των βρεφών στη σωματική κακοποίηση.

1 στα 3 εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας

Μια αγκαλιά για τα κακοποιημένα παιδιά

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» λειτουργεί πλέον η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Η Μονάδα ιδρύθηκε από την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ και αποτελεί τον πρώτο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θα εργάζονται ομάδες για τη διαμόρφωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η Μονάδα λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο», όπου η Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA προχώρησαν στη δημιουργία ενός δικτύου που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα την παιδική κακοποίηση και να προστατέψει όχι μόνο το κακοποιημένο παιδί αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Λίγα λόγια την «Ελίζα»

Η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού- ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε το 2008. Είναι μία εξειδικευμένη Eλληνική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και είναι η μόνη που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία. Δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση από κρατική πηγή και στηρίζεται στη γενναιοδωρία της ιδιωτικής χρηματοδότησης από ιδιώτες, εταιρίες, οργανισμούς ή ιδρύματα καθώς και από τα έσοδα των εκδηλώσεων που οργανώνει.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network