4 πράγματα που καλλιεργούν την ουσιαστική σχέση του νονού με το παιδί

PLAYMOBIL play & give

Tο πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give επιστρέφει για 8η χρονιά για να αναδείξει την αξία του νονού και της νονάς στην ελληνική οικογένεια και να ενισχύσει τους σκοπούς του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Έχοντας φτάσει επιτυχώς στον 8ο χρόνο του, το κοινωνικό πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give αποτελεί πλέον έναν θεσμό για την οικογένεια της PLAYMOBIL Hellas, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο του έργο στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Τη φετινή χρονιά παρουσιάζει 2 νέες συλλεκτικές φιγούρες, οι οποίες έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν και να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο του νονού και της νονάς στην ανατροφή του παιδιού μέσα στον κύκλο της ελληνικής οικογένειας.

Με αφορμή τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε 4 πράγματα που καλλιεργούν και χτίζουν μια ουσιαστική σχέση μεταξύ νονού και παιδιού.

1. Η σταθερή παρουσία

Ο νονός, (θα πρέπει να) γίνεται νονός, για να σταθεί δίπλα από το παιδί που βάφτισε περισσότερο από δυο, τρεις φορές το χρόνο. Γίνεται νονός και παράλληλα πνευματικός του γονιός. Ένας γονιός που θα το “αναθρέψει” με αγάπη και αφοσίωση που θα νοιάζεται και θα συμμετέχει ουσιαστικά σε όλες τις  σημαντικές στιγμές της ζωής του. Ο νονός είναι μέρος της “οικογένειας” και όχι ένας απλός επισκέπτης στο σπίτι. Είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα αναφοράς του παιδιού στη ζωή. Είναι εκείνο το άτομο που δεν σ’ έχει γεννήσει αλλά πονάει μαζί σου όταν πονάς και χαίρεται όταν χαίρεσαι. Γι’ αυτό και ο σωστός νονός είναι εκεί, πάντα.

PLAYMOBIL play & give

2. Ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί

Από τις σημαντικότερες – αν όχι η σημαντικότερη – προϋπόθεση για κάθε ουσιαστική σχέση. Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με το να γίνεις ο νονός και η νονά που κάθε παιδί θα ήθελε. Να συμβουλεύεις, αλλά και να παίζεις, να προστατεύεις αλλά και να γελάς με το παιδί. Να οργανώνεις πράγματα που μπορείτε να κάνετε οι δυο σας, ανάλογα την ηλικία του παιδιού.

Να πάτε μαζί σε μια παιδική χαρά, σε ένα μουσείο, σε μια παράσταση, ένα παιδικό πάρτι.

Να του πεις μια αστεία δική σου ιστορία ή να του διαβάσεις ένα παραμύθι, όπως το 6ο παραμύθι PLAYMOBIL play & give με τίτλο «Τι είναι νονά; Και τι νονός;». Ένα υπέροχο παραμύθι αφιερωμένο στους σκοπούς του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, προσφορά του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου με τη φροντίδα των Εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Ένα βιβλίο για αυτούς που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών, διαμορφώνουν με αγάπη την προσωπικότητά τους και δημιουργούν αξέχαστες, οικογενειακές αναμνήσεις.

PLAYMOBIL play & give

Και αργότερα, όταν τα χρόνια περάσουν μπορεί να είσαι εσύ το άτομο με το οποίο θα κάνει την πρώτη του έξοδο, θα ακούσεις εσύ πρώτος για τους φίλους, τα καρδιοχτύπια του, τα όνειρά του και τους προβληματισμούς του. Θα είσαι τόσο τυχερός αν καταφέρεις να χτίσεις μια τέτοια, μοναδική σχέση με το βαφτιστήρι σου.

3. Η αμφίδρομη φροντίδα και αγάπη

Είναι γεγονός ότι στη σχέση μεταξύ νονού – παιδιού, εστιάζουμε πιο συχνά στον νονό και στην νονά. Οι σχέσεις όμως, δεν στηρίζονται ποτέ μόνο στη μία πλευρά, χρειάζονται πάντα δύο. Δεν είναι μόνο ο νονός αυτός που θα πρέπει να φροντίσει για την αγάπη, τα δώρα, τον ποιοτικό χρόνο και όλα εκείνα που δομούν μια ουσιαστική σχέση και επικοινωνία. Πρέπει και το παιδί απ’ την πλευρά του – πάντα με την βοήθειά μας και την βοήθεια και του νονού, να φροντίζει τη σχέση και να δείχνει και την δική του αγάπη με λόγια και πράξεις.

Οι 2 νέες συλλεκτικές φιγούρες, της Playmobil είναι ένα υπέροχο δώρο που μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τον νονό με το παιδί καθώς μπορείτε να παίξετε παρέα με το καινούριο παιχνίδι και να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει την σημασία της αλληλεπίδρασης ενώ παράλληλα προσφέρετε βοήθεια και ελπίδα σε παιδιά που τη χρειάζονται.

PLAYMOBIL play & give

PLAYMOBIL play & give

4. Οι κοινές αναμνήσεις

Το πιο σημαντικό απ’ όλα τα καθήκοντα που θα αναλάβεις ως πνευματικός γονέας είναι η παρουσία σου στις σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού. Να είσαι εκεί στα πρώτα του βήματα, εκεί στην πρώτη του μέρα στο σχολείο, δίπλα του στο πρώτο του ποίημα ή πολύ αργότερα, η τελετή αποφοίτησης από το Πανεπιστήμιο. Είναι σημαντικό όταν το παιδί ξεφυλλίζει το άλμπουμ της ζωής του, να είσαι εκεί – γιατί είναι τόσο όμορφο να θυμάται ότι ο νονός και η νονά του βρίσκονταν πάντα πλάι του. Έτσι, μεγαλώνοντας, στις συναντήσεις σας θα μπορείτε να λέτε συχνά «Θυμάσαι τότε που…» – και θα θυμάστε και οι δύο. Αν το καλοσκεφτείτε, ίσως να μην υπάρχει τίποτα πιο ανεκτίμητο από αυτό.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ωραία η θεωρία, τι γίνεται όμως στην πράξη; Είμαστε νονοί από υποχρέωση ή από αγάπη;

Προκειμένου να αναδειχθεί ο ξεχωριστός τους ρόλος, η PLAYMOBIL Hellas σε συνεργασία με την aboutpeople πραγματοποίησε τον Οκτώβριο έρευνα κοινής γνώμης, σε άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών, πανελλαδικά με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις, μέσα από την οποία σκιαγραφείται η στενή σχέση των Ελλήνων με τους νονούς και τις νονές τους και τελικά επισφραγίζεται η πολύτιμη συμβολή τους στην ανατροφή του παιδιού.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας ήταν τα εξής:

  • Μόνο 4 στους 10 Έλληνες που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 20-50 είναι νονοί. Από αυτούς, μόνο το 30% έχει βαφτίσει πάνω από ένα παιδί.
  • Στην ερώτηση: Ποιος ζητάει να βαφτίσει το παιδί; Οι γονείς ή οι ενδιαφερόμενοι νονοί; Το 60% θεωρεί ότι οι γονείς ζητάνε στους νονούς να βαφτίσουν το παιδί τους και μάλιστα με βασικό κριτήριο (74%) τη στενή φιλία.
  • 6 στους 10 νονούς βλέπουν το βαφτιστήρι τους κάθε μήνα!
  • 7 στους 10 είναι κατηγορηματικοί: η κυριότερη υποχρέωση των νονών είναι προσφορά συμβουλών στα πνευματικά τους παιδιά.
  • Μόνο 25% των νονών θεωρούν την αγορά δώρων βασική υποχρέωση προς τα βαφτιστήρια τους.
  • 7 στους 10 πιστεύουν ότι η σχέση νονών και πνευματικών παιδιών διαρκεί μία ζωή.
  • Το 44% των νονών νιώθει πολύ δεμένο με τα βαφτιστήρια του.
  • Στην ερώτηση: Κάθε πότε λαμβάνετε δώρο από τον/τη νονά σας, το 64% όσων ο/η νονός/α τους είναι εν ζωή απάντησαν “ποτέ”, ενώ μόνο ένα 20% δήλωσε ότι παίρνει δώρο δυο φορές τον χρόνο.

Λίγα λόγια για το παραμύθι “Τι είναι νονά; Και τι νονός;”

Επειδή, όπως είπαμε και πριν, κάθε νονός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διαβάσει και το αντίστοιχο παραμύθι στο βαφτιστήρι του, η η PLAYMOBIL Hellas παρουσιάζει το 6ο παραμύθι PLAYMOBIL play & give “Τι είναι νονά; Και τι νονός;”, αφιερωμένο στους σκοπούς του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, προσφορά του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου με τη φροντίδα των Εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Ένα βιβλίο για αυτούς που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών, διαμορφώνουν με αγάπη την προσωπικότητά τους και δημιουργούν αξέχαστες, οικογενειακές αναμνήσεις.

Το παραμύθι είναι κατάλληλο για παιδιά 4-8 ετών και διανέμεται δωρεάν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ΣΓΚ (Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων) και στο PLAYMOBIL FunPark.

Που θα βρείτε τις φιγούρες PLAYMOBIL play & give 

PLAYMOBIL play & give

Οι φιγούρες PLAYMOBIL play & give κυκλοφορούν αποκλειστικά για την ελληνική αγορά, σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

EXTRA INFO

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και το παραμύθι PLAYMOBIL play & give μπορείτε να βρείτε στο https://www.playmobil.gr και στην κοινότητα της PLAYMOBIL στο facebook.com/PlaymobilHellas.

Όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network