Οι γονείς των εφήβων ανησυχούν περισσότερο για τον εθισμό στο διαδίκτυο παρά στα ναρκωτικά

Οι γονείς των εφήβων ανησυχούν περισσότερο για τον εθισμό στο διαδίκτυο παρά στα ναρκωτικά

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network αποκάλυψε ότι οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία ανησυχούν περισσότερο για τον εθισμό των παιδιών τους στο διαδίκτυο παρά στα ναρκωτικά.

Οι γονείς παιδιών ηλικιών 9 έως 15 ετών μπορεί να βλέπουν το διαδίκτυο ως έναν τρόπο επικοινωνίας που μπορεί να φέρει όλη την οικογένεια πιο κοντά αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν για τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά, όπως είναι ο διαδικυτακός εκφοβισμός και ο εθισμός.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας και διευθυντή του Child Mind Institute της Νέας Υόρκης, Michael Milham, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν μπορούμε να συζητάμε “για την επιρροή της τεχνολογίας στους νέους χωρίς να σκεφτούμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, αλλά και το πως η κάθε εμπειρία είναι διαφορετική για κάθε οικογένεια”. Σύμφωνα με τον Milham, πρέπει οι πολιτείες να εκπαιδεύσουν τους γονείς για τη σωστή χρήση του διαδικτύου στο σπίτι.

Η ανησυχία των γονιών για την επιρροή του διαδικτύου στην ψυχική υγεία των εφήβων δεν είναι κάτι καινούριο. Ειδικά μετά την πανδημία που η χρήση του διαδικτύου αυξήθηκε, οι οθόνες συνδέθηκαν με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως ο εθισμός στο αλκοόλ, η κατάθλιψη, το άγχος και τα προβλήματα στον ύπνο. Ειδικά στα παιδιά, η υπερβολική χρήση του διαδικτύου συνδέθηκε με κεγαλύτερη δυσκολία για κοινωνικοποίηση, για συζήτηση αλλά και ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με την έρευνα το ένα τρίτο των γονιών που συμμετείχαν ανέφεραν ότι ανησυχούν μήπως το παιδί τους εθιστεί στο διαδίκτυο αλλά και σε παράνομες ουσίες, ενώ η ανησυχία γύρω από το διαδίκτυο ήταν μεγαλύτερη, δεδομένου ότι πλέον η προβληματική χρήση της τεχνολογίας είναι περισσότερο κατανοητή από την κοινωνία.

Η έρευνα έδειξε την αυξανόμενη επιρροή που έχει το διαδίκτυο στη ζωή των παιδιών αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει η επίβλεψη. “Η προβληματική χρήση του διαδικτύου συσχετίζεται με κακές γονεϊκές πρακτικές (έλλειψη ορίων, έλλειψη επίβλεψης) αλλά και με τη κακή χρήση του διαδικτύου από τους ίδιους τους γονείς”, καταλήγει ο Milham.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network