«Περίμενε να έρθει ο πατέρας σου»: Πώς η φράση που κάποτε μας στοίχειωνε, πλέον σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό για τα παιδιά μας

Τα όρια δείχνουν ηγεσία: Μαθαίνουν στα παιδιά πώς να γίνουν ενήλικες που ελέγχουν τις παρορμήσεις τους

«Περίμενε μέχρι να έρθει ο πατέρας σου», μια φράση που κάποτε σήμαινε ότι κάναμε κάτι κακό. Ότι ο μπαμπάς θα μας έβαζε τιμωρία. Ότι θα ακούγαμε φωνές. Ότι η μαμά δεν καταλάβαινε και ο μπαμπάς δεν έδινε σημασία, απλά είχε νεύρα. Και περιμέναμε, κάποιοι, μέχρι εκείνη την ώρα φοβισμένοι για τι πρόκειται να βιώσουμε.

Μια φράση που πλέον ξέρουμε ότι είναι τοξική. Μας μάθαινε ότι η μαμά δεν μας βάζει τιμωρία, δεν μπορούσε. Δεν ήταν γονιός-ηγέτης, δεν έβαζε όρια, απλά απειλούσε. Και μας μάθαινε ότι ο μπαμπάς είναι αυστηρός, άκαμπτος, δεν μπορούσε να μας δικαιολογήσει. Οι σχέσεις γονιών-παιδιών ήταν απόμακρες, δεν ξέραμε ποιον να εμπιστευθούμε, ποιος ήταν ο καθοδηγητής μας, κι ας μην το καταλαβαίναμε τότε.

Ένα Σάββατο που ο σύζυγός μου εργαζόταν, είχα καθίσει όλο το πρωινό με τα παιδιά. Παίξαμε, ζωγραφίσαμε, με βοήθησαν με το μαγείρεμα. Αλλά έκατσαν κι αρκετή ώρα μόνα τους. Έπρεπε να βάλω πλυντήρια και να καθαρίσω το σπίτι. Έβλεπα στα μουτράκια τους ότι ήθελαν κι άλλο παιχνίδι. Ήμουν εκεί αλλά το μυαλό μου ήταν στις δουλειές. «Θα έρθει ο μπαμπάς σε λίγο» τους είπα.

Κι όταν ήρθε τον αγκάλιασαν. Του έβγαλαν το μπουφάν, περίμεναν να πλύνει τα χέρια του και του έδειξαν τις ζωγραφιές. Κι εκείνος χαμογελούσε και έπαιζε μαζί τους σαν να ήταν 8 χρονών. Και τότε κατάλαβα ότι στο σπίτι μας- και σε πολλά σπίτια πλέον- η φράση «περίμενε να έρθει ο μπαμπάς» έχει πια άλλο νόημα.

Σημαίνει περισσότερες αγκαλιές και φιλιά. Σημαίνει ότι θα είμαστε όλοι μαζί και ο ένας θα βοηθάει τον άλλο. Σημαίνει αγάπη, οικογένεια, ζεστασιά. Είναι η στιγμή που τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια. Που βλέπουν ότι έχουν καθοδηγητές, ακόμα κι αν κάποιος είναι κουρασμένος, ο άλλος θα αναλάβει. Και ξέρουν ότι είτε είναι με τη μαμά, είτε με τον μπαμπά μπορούν να νιώσουν καλά, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους- καλά ή κακά, να συνδεθούν και να βρουν κατανόηση. Πλέον το «θα έρθει ο πατέρας σου» είναι κάτι ευχάριστο και πολύ τρυφερό!

Διάβασε επίσης 8 χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι καλοί μπαμπάδες

και Γιατί οι μπαμπάδες (συνήθως) είναι πιο διασκεδαστικοί από εμάς;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network