Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας: Το παιδί που δεν γίνεται θύμα εκφοβισμού, έχει πάντα μια ζεστή αγκαλιά όταν επιστρέφει στο σπίτι

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας: Το παιδί που δεν γίνεται θύμα εκφοβισμού, έχει πάντα μια ζεστή αγκαλιά όταν επιστρέφει στο σπίτι

Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία ανάμεσα στους νέους είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται καθημερινά και προβληματίζει αρκετούς γονείς και εκπαιδευτικούς. Το bullying είναι δύσκολο, ειδικά όταν γίνεται από παιδιά σε παιδιά.

Οι θύτες είναι κι αυτοί παιδιά και μάλιστα παιδιά που τα έχουν απογοητεύσει οι μεγάλοι. Παιδιά που δεν ένιωσαν αγάπη, που χρειάζονται αγάπη. Τα παιδιά που εκφοβίζουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνήθως προέρχονται από ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον, παρουσιάζουν επιθετικότητα, έχουν ανάγκη από προσοχή ενώ δεν έχουν ενσυναίσθηση και συναισθηματική ωριμότητα.

Αντίθετα, τα παιδιά που γίνονται στόχοι συνήθως έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς. Μισούν τη βία, παρουσιάζουν μεγάλη υπευθυνότητα, εσωστρέφεια, ευαλωτότητα και πιθανόν και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σήμερα ο εκφοβισμός δεν σταματάει στο σχολείο. Κάποτε τα παιδιά έφευγαν από το προαύλιο και ήταν προστατευμένα όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους. Δεν είχαν κινητά και τάμπλετ για να κρατούν επαφή με τους συνομήλικούς τους. Πλέον, ακόμα και στο σπιτι μπορεί να δεχθούν διαδικτυακό bullying… ο εκφοβισμός τους ακολουθεί παντού όσο έχουν πάνω τους ένα κινητό με πρόσβαση σε social media και μηνύματα.

Πώς μπορούμε οι γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Τα παιδιά που δεν γίνονται θύματα, έχουν πάντα μια ζεστή αγκαλιά όταν επιστρέφουν σπίτι. Νιώθουν ασφάλεια, ξέρουν ότι οι γονείς τους δεν θα επιτρέψουν να τους συμβεί τίποτα κακό. Γνωρίζουν ότι μπορούν να τους εμπιστευθούν τα πάντα. Συζητάνε μαζί τους και λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Ακόμα κι αν κάποιος τους εκφοβίσει, δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να γίνουν θύματα. Γιατί έχουν τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι μαζί με τους γονείς τους θα το αντιμετωπίσουν.

Αν ένα παιδί επιστρέψει σπίτι και μπορεί να πει στους γονείς του “με κορόιδεψαν σήμερα” τότε ο γονιός θα μπορέσει να απαλύνει τον πόνο. Θα μπορέσει να βρει τρόπους να το διαχειριστούν μαζί. Και κυρίως, το παιδί θα μπορέσει να νιώσει πως ό,τι κι αν συμβεί, όσο σκληρός κι αν είναι ο κόσμος, όσο σκληρά κι αν είναι κάποια λόγια, στο σπίτι έχει αγάπη και ασφάλεια.

Δες την ανάρτηση του Nurtured First για τα παιδιά που δεν γίνονται θύματα εκφοβισμού:


Διάβασε επίσης:

Πώς να μιλήσω στα παιδιά για το bullying

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network