“Το σώμα μου είναι δικό μου”: To μήνυμα που κάνει τον γύρο του κόσμου

"Το σώμα μου είναι δικό μου": To μήνυμα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Η συναίνεση και η αυτονομία στο σώμα των παιδιών γίνονται τελευταία θέμα συζήτησης και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα να επιλέγουν εκείνα ποιον θα αγκαλιάσουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορρίψουν τις αγκαλιές της γιαγιάς και του παππού.

Στο πλαίσιο αυτό, η σελίδα Safe kids, thriving families δημοσίευσε πρόσφατα μία φωτογραφία με ακριβώς αυτό το μήνυμα: Το να λέμε σε ένα παιδί ότι πρέπει να υποταχθεί στην απαίτηση κάποιου για σωματική επαφή, μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή συμπεράσματα σχετικά με την έννοια της συναίνεσης και την «ιδιοκτησία» του σώματός του.

"Το σώμα μου είναι δικό μου": To μήνυμα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξουσία μας για να ζητάμε από τα παιδιά μας να κάνουν κάτι που δεν θέλουν και οφείλουμε να τους μάθουμε πως όταν λένε “στοπ” πρέπει αυτό να γίνεται σεβαστό.

Ακόμα και όταν τα ζουλάμε και τα γαργαλάμε και εκείνα φωνάζουν “σταμάτα”, πρέπει να το σεβόμαστε γιατί έτσι τους μαθαίνουμε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα πάνω στο σώμα τους χωρίς τη δική τους συγκατάθεση, ακόμα κι αν μιλάμε για τον ίδιο τον γονέα.

Και ακόμα κι αν φαίνεται “σκληρό” να μην θέλει το παιδί να δώσει ένα φιλάκι στον παππού και τη γιαγιά, στην πραγματικότητα πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια τους και θα ήταν καλό και οι παππούδες να συνεργαστούν σε αυτό.

“Προστατεύω τα εγγόνια μου καθώς μαθαίνουν για τη συναίνεση. Ποτέ δεν τα αγκαλιάζω ή δεν τα γαργαλάω όταν μου λένε “στοπ”. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάω να είναι ασφαλή”. Αυτό το μήνυμα είναι μέρος της προσπάθειας να  κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή. Και αν δεν το κάνουμε εμείς που είμαστε ενήλικες τότε ποιος θα το κάνει;

"Το σώμα μου είναι δικό μου": To μήνυμα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network