Τα δύο βιβλία-έκπληξη της Άλκης Ζέη είναι το καλύτερο δώρο για τα φετινά Χριστούγεννα

Άλκης Ζέη

Η Άλκη Ζέη είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 97 ετών, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση σε όλους μας. Η λογοτεχνική παρακαταθήκη της, όμως, συνεχίζει και θα συνεχίσει να γαλουχεί πολλές γενιές αναγνωστών.

Υπάρχει παιδί ή ενήλικας που να μην έχει διαβάσει Το καπλάνι της βιτρίνας ή τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου; Μεγαλώσαμε με την Άλκη Ζέη. Τα βιβλία της ήταν και είναι πάντα στη λίστα με τα αγαπημένα μας εφηβικά αναγνώσματα και επιστρέφουμε σε αυτά κάθε φορά που έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε εκείνα τα χρόνια ή κάθε φορά που βλέπουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν τα βιβλία της.

Όταν πληροφορήθηκα, λοιπόν, ότι η αγαπημένη Άλκη Ζέη «επιστρέφει» με δύο νέους τίτλους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένιωσα μεγάλη συγκίνηση και ανυπομονησία. Πριν λίγες μέρες ήρθαν στα χέρια μου και, πραγματικά, η λέξη δώρο είναι λίγη για να τα περιγράψει.

Ας τα δούμε μαζί.

1. Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς

Άλκης Ζέη

Αυτό είναι το τελευταίο βιβλίο της αξέχαστης Άλκης Ζέη. Πρόκειται για μια εικονογραφημένη ιστορία γεμάτη νοσταλγία, ένα βιβλίο προφητικό που θα συγκινήσει και θα αγγίξει τις καρδιές όλων μας.

Η πρέσβειρα της παιδικής μας λογοτεχνίας γράφει για ακόμα μία φορά με περισσή συγγραφική τέχνη και ωριμότητα μια υπέροχη ιστορία, που την εικονογραφεί ο Νικόλας Χατζησταμούλος, με την οποία ρίχνει μια λυρική και ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας χωρίς όμως να προκαλεί θλίψη, παρά μόνο ζεστασιά και μια γλυκιά μελαγχολία.

Άλκης Ζέη

Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μία ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Έναν μαγικό περίπατο που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

2. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Άλκης Ζέη

Η ιστορία της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ιδιαίτερη και συγκινητική. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Άλκη Ζέη είχαν συζητήσει γι’ αυτήν την ιδέα έναν χρόνο πριν κι εκείνη την είχε αποδεχθεί τότε με μεγάλο ενθουσιασμό. Έτσι, φέτος, στις 7 Δεκεμβρίου, τον μήνα των γενεθλίων της, αυτή η ιδέα έγινε πραγματικότητα.

Το εμβληματικό μυθιστόρημά της Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου έγινε graphic novel για να φτάσει σε ακόμα περισσότερους αναγνώστες. Τη διασκευή αυτή υπογράφει η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και νέους σήμερα, που γνωρίζει σε βάθος το σύνολο του έργου της Άλκης Ζέη, ενώ την εικονογράφηση έχει αναλάβει ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος. Και οι δύο δημιουργοί επιλέχτηκαν με την έγκριση της Άλκης Ζέη και δούλεψαν με μεράκι σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου, ξεπερνώντας τον εαυτό τους και τις προσδοκίες όλων.

Άλκης Ζέη

Το αποτέλεσμα είναι ένα graphic novel-φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Δεν σας κρύβω πως ένιωσα θλίψη όταν έμαθα ότι η Άλκη Ζέη «επιστρέφει» φέτος, λίγο πριν τις γιορτές, με δύο βιβλία-έκπληξη. Αμέσως σκέφτηκα ότι αυτά τα δύο βιβλία θα είναι ο τελευταίος περίπατος που θα κάνουμε μαζί της. Όμως όταν πήρα τα βιβλία στα χέρια μου κατάλαβα πως δεν είναι έτσι. Ένιωσα χαρά κι ευγνωμοσύνη. Η Άλκη Ζέη είναι κοντά μας. Ζει μέσα από τα βιβλία της. Υπάρχει στις δικές μας αναμνήσεις. Θα υπάρχει σε κάθε νέο περίπατο που θα κάνουν μαζί της τα παιδιά μας.

Μιας και οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι μας σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τι δώρο θα κάνουμε στα παιδιά μας, στα ανίψια μας ή στα βαφτιστήρια μας, να είστε σίγουροι ότι τα παραπάνω βιβλία αποτελούν ιδανική πρόταση για δώρο αλλά και ένα πολύτιμο απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη.

Μην τα χάσετε.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network