Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα- Το νομικό πλαίσιο και τα κενά

Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα- Το νομικό πλαίσιο και τα κενά

Η υπόθεση της εμπορίας βρεφών σε κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Κρήτη έφερε στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα. Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Ρεπορτάζ του Alpha έκανε λόγο για τη μεγάλη σημασία των ελέγχων αλλά και για το νομικό πλαίσιο και τα κενά του. Σύμφωνα με την εκπομπή ‘Alpha Tώρα’ και τον πολιτικό αναλυτή Γιάννη Κωνσταντινίδη “στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο γύρω από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι αρκετά ανοιχτό, φιλελεύθερο σχεδόν. Επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχει ανωνυμοποίηση του γενετικού υλικού και επιτρέπεται η συμμετοχή σε προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πολιτών τρίτων χωρών, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές. Στη χώρα μας γίνονται 20 χιλιάδες περίπου τον χρόνο. Αλλά και την προσφορά καθώς λειτουργούν σήμερα 48 μονάδες στην Ελλάδα”.

“Το μέγεθος των υπηρεσιών αυτών και από πλευράς ζήτησης και από πλευράς προσφοράς είναι πλέον πολύ μεγάλο”, είπε εξηγώντας ότι με τόσες μονάδες και τόση ζήτηση απαιτείται έλεγχος, ενώ το παράδειγμα των Χανίων επιδεικνύει ότι ο έλεγχος δεν είναι επαρκής.

Δες το σχετικό απόσπασμα:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network