To Δάσος των Παιδιών: Ένα νηπιαγωγείο με φόντο το Φούτζι Γιάμα

To Δάσος των Παιδιών: Ένα νηπιαγωγείο με φόντο το Φούτζι Γιάμα

Φωλιασμένο μέσα στους γραφικούς λόφους στις υπώρειες του Φούτζι Γιάμα είναι το παιγνιώδες νηπιαγωγείο «Δάσος των Παιδιών» που δημιούργησε το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Takashige Yamashita Office. Ο χώρος φροντίζει για ολιστική ανάπτυξη παιδιών ηλικίας έως πέντε χρονών και αγκαλιάζει το δασώδες περιβάλλον για να ενθαρρύνει στα μικρά μνήμες των γύρω δασών.

Η πρώτη επίσκεψη στον χώρο αποκάλυψε στους αρχιτέκτονες ένα καταφύγιο το οποίο περιβάλλεται από δέντρα hinoki, όπου το ποικιλόχρωμο ηλιόφως ρίχνει στο έδαφος του δάσους μοτίβα σκιών. Αυτό πυροδότησε τη στρατηγική σχεδιασμού, η οποία συλλαμβάνει την ιδέα ενός ηλιόλουστου καταφύγιου φωλιασμένου μέσα στο δάσος. Διατηρήθηκε ο κυματισμός του εδάφους και η κατά τρία με τέσσερα μέτρα ανύψωσή του προς τη δυτική άκρη της τοποθεσίας. Αναγνωρίζοντας αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά ως ανεκτίμητα στοιχεία της εκπαίδευσης των παιδιών, οι αρχιτέκτονες τα αγκάλιασαν για να προσφέρουν στα μικρά μια αυθεντική σύνδεση με το περιβάλλον τους.

To Δάσος των Παιδιών: Ένα νηπιαγωγείο με φόντο το Φούτζι Γιάμα

Το «Δάσος των Παιδιών» σχεδιάστηκε ως μια ομάδα κυβόσχημων μονάδων, κάθε μία αφιερωμένη σε συγκεκριμένη ηλικιακή μονάδα, με επιπλέον προγραμματισμό για προσωρινούς χώρους φροντίδας και ένα lounge για τις/τους νηπιαγωγούς. Οι μονάδες της δομής είναι τοποθετημένες σε ποικίλα ύψη του εδάφους και γωνίες, κάθε μία προσανατολισμένη ώστε να πλαισιώνει μοναδικές θέες του δάσους και του γύρω χώρου. Μια βεράντα ανοίγει στον ευρύ χώρο με γρασίδι για παιχνίδι, ενώ τα δωμάτια που είναι φωλιασμένα μέσα στο δάσος προσφέρουν γαλήνια ατμόσφαιρα που ευνοεί εστιασμένη μάθηση. Μια κεντρική αυλή ανάμεσα σε αυτούς τους όγκους που συγκλίνουν ανοίγει στον ουρανό με έναν καμπυλωτό φεγγίτη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη designboom magazine (@designboom)


Η έννοια της διασυνδεσιμότητας οδηγεί το ντιζάιν του αρχιτεκτονικού γραφείου. Ράμπες και ενδιάμεσοι χώροι διευκολύνουν την απρόσκοπτη ροή μεταξύ των αιθουσών, δημιουργώντας ένα εσωτερικό τοπίο όπου τα παιδιά ακόμη και με βροχερό καιρό μπορούν να παίξουν, να μπουσουλίσουν και να σκαρφαλώσουν. Στον πυρήνα της δομής, μια πολυχρηστική αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 150 άτομα για παιχνίδι και εκδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network