Matterz: Πώς τέσσερις γυναίκες φροντίζουν για έναν πιο ασφαλή κόσμο

Matterz: Πώς τέσσερις γυναίκες φροντίζουν για έναν πιο ασφαλή κόσμο

Μια συζήτηση με τα κορίτσια του «Matterz», μίας νέας ψηφιακής πρωτοβουλίας που μας ενθαρρύνει να βροντοφωνάξουμε ό,τι μας ενοχλεί και να αγωνιστούμε για τη συμπερίληψη και τη δημιουργία πραγματικών safe spaces, με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο.

Εσύ ξέρεις πόσο ασφαλές είναι το κάθε μπαρ που επισκέπτεσαι ή ποιους δρόμους μπορείς άφοβα να περπατάς μόνος σου το βράδυ; Το Matterz, ένα νέο ψηφιακό οικοσύστημα, επιχειρεί να κάνει λίγο πιο ασφαλή τον κόσμο που ζούμε, δημιουργώντας μια εφαρμογή-οδηγό για την προώθηση της ισότητας, της συναίνεσης, της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας.

Τέσσερις γυναίκες πιλοτάρουν το καινοτόμο εγχείρημα που θέλει να ενημερώσει με σωστό, στοχευμένο τρόπο τι σημαίνουν όροι όπως συγκατάθεση, συμπερίληψη, ασφάλεια, αποδοχή. “Η πληροφορία υπάρχει εκεί έξω, όμως έχει πλέον κορεστεί σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να βρεις πού σταματά η συζήτηση για την ερμηνεία των εννοιών και αρχίζει η πρακτική εφαρμογή τους. Οι άνθρωποι θέλουν όντως να ενημερωθούν, αλλά όχι με τους τρόπους που υπάρχουν -όχι μέσω διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν οι ίδιοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν” μου εξήγησαν όταν βρεθήκαμε πριν από λίγες μέρες στο Voila για να μιλήσουμε για το πώς ξεκίνησαν όλα. “Μας έφερε κοντά το θέμα της ισότητας στον χώρο της μουσικής” λέει η δημοσιογράφος, DJ και ακτιβίστρια Φώφη Τσεσμελή. “Η Tilbe Gunduz και η Κίρκη Λιατοπούλου συμπλήρωσαν το board του αθηναϊκού παραρτήματος του shesaid.so κι έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί πριν δημιουργηθεί η ιδέα του Matterz”.

“Σε κάποια φάση με τη Φώφη αρχίσαμε να εστιάζουμε στην έννοια του ‘safe space’ γενικότερα, ξεφεύγοντας από τα όρια της μουσικής, και συγκεκριμένα τους χώρους που αφορούν τις θηλυκότητες” λέει η Tilbe, που είχε την αρχική ιδέα και έχει αναλάβει τον τεχνικό σχεδιασμό της εφαρμογής. “Έτσι προέκυψε ο βασικός κορμός του κόνσεπτ και μετά εισήχθηκαν στην ομάδα η Μάνια Εμιρζέ και η Κίρκη. Οι θηλυκότητες και όλα τα άτομα που ανήκουν σε υποεκπροσωπούμενες, ή ευπαθείς ομάδες, ανέκαθεν βίωναν την έννοια της ασφάλειας με διαφορετικό τρόπο, και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και δύσκολα. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα εργαλείο που θα παρακινήσει τον κόσμο να μιλήσει πιο εύκολα για ό,τι τον απασχολεί”.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Από την ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network