Πρεβιοτικά: Πώς μας ωφελούν και σε ποιες τροφές υπάρχουν;

Πρεβιοτικά: Πώς μας ωφελούν και σε ποιες τροφές υπάρχουν;

Όλοι έχουμε ακούσει για τα εκπληκτικά οφέλη των προβιοτικών για την υγεία του εντέρου. Πρόκειται για τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά και εμπλουτίζουν το οικοσύστημα των μικροβίων στα εντερικά μας τοιχώματα.

Αλλά τα προβιοτικά δεν είναι το μόνο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Στην καλύτερη υγεία του εντέρου συμβάλλουν και τα πρεβιοτικά.

Αλλά τι ακριβώς είναι τα πρεβιοτικά, πού μπορούμε να τα βρούμε και ποια είναι τα οφέλη που εξυπηρετούν στον οργανισμό;

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που “τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και βοηθούν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου”, εξηγεί η Bianca Tamburello, RDN, διαιτολόγος της FRESH Communications.

Σε γενικές γραμμές, τα πρεβιοτικά κατατάσσονται συνήθως σε έναν τύπο διαλυτών ινών. Υπάρχουν όμως πολλοί διαφορετικοί τύποι θρεπτικών συστατικών που χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά στον οργανισμό, πολλοί από τους οποίους περιλαμβάνουν υδατάνθρακες με τη μορφή διαλυτών ινών, συμπεριλαμβανομένων των ολιγοσακχαριτών, όπως η ινουλίνη, και των πολυσακχαριτών, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού αμύλου και των β-γλυκανών.

Πρεβιοτικά περιέχουν επίσης πολλοί τύποι φυτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων της κερκετίνης και της κουρκουμίνης, καθώς και πολυακόρεστων λιπών όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Όταν τα πρεβιοτικά φτάνουν στο μικροβίωμα του εντέρου, τα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται εκεί τρέφονται και προκαλούν ζύμωση σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία είναι μια ολόκληρη σειρά λιπαρών οξέων, όπως βουτυρικό, προπιονικό και οξικό.

Πώς μας ωφελούν τα πρεβιοτικά;

Γενικότερα, τα πρεβιοτικά βοηθούν το μικροβίωμα του εντέρου -κι όπως γνωρίζουμε ένα υγιές έντερο συμβάλλει συνολικά στην υγεία του οργανισμού. Γιατί οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο παχύ έντερο βοηθούν στην πέψη, στον μεταβολισμό και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.

Επίσης, ένα υγιές έντερο βοηθά και το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνοντας σήμα στα κύτταρα του να αναλάβουν δράση, και γι’ αυτό μπορεί κάλλιστα να παίζει ρόλο στην έκφραση χρόνιων ασθενειών, από μεταβολικές και νευρολογικές διαταραχές έως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες. Τέλος, η υγεία του εντέρου συνδέεται στενά με την υγεία του εγκεφάλου – μέσω του άξονα έντερο-εγκέφαλος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ψυχική μας υγεία μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί έκφραση της υγείας του βιοχώρου μας και το αντίστροφο.

Ενώ δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη πρεβιοτικών, ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν κάπου μεταξύ τριών και έξι γραμμαρίων την ημέρα με τη μορφή διαλυτών ινών. Σε γενικές γραμμές, αν καταναλώνουμε καθημερινά αρκετά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων), λαμβάνουμε όλα τα πρεβιοτικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια για τις ενήλικες γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες.

Δες σε ποιες τροφές μπορείς να βρεις πρεβιοτικά στο Shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network