Πόσο επικίνδυνοι είναι οι θόρυβοι των συσκευών ακρόασης και της σύγχρονης ζωής για την ακοή των παιδιών;

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι θόρυβοι των συσκευών ακρόασης και της σύγχρονης ζωής για την ακοή των παιδιών;

Η Παιδίατρος και Αντιπρόεδρος ΕΛΠΕΔΑΤ, Άννα Παρδάλη, μίλησε στην εκπομπή «Action Τώρα» για τους κινδύνους απώλειας ακοής στα παιδιά από τους θρούβους της σύγχρονης ζωής και των συσκευών ακρόασης, εφιστώντας την προσοχή των γονιών στις καθημερινές μας συνήθειες.

“Οι έντονοι ήχοι και ο θόρυβος- που ορίζουμε ως τον ενοχλητικό ήχο– είναι χαρακτηριστικοί στην εποχή μας. Οι ήχοι από την τεχνολογία είναι το 70% πια του ηχοτοπίου μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, εξήγησε η ειδικός τονίζοντας πως “τα όρια πάνω από τα οποία μπορεί να ανεχτεί ή να προσαρμοστεί το αυτί- και πολύ περισσότερο το παιδικό αυτί σε έναν οργανισμό που εξελίσσεται- δυστυχώς τα ξεπερνάμε”.

“Οτιδήποτε είναι πάνω από 120 ντεσιμπέλ μπορεί καταρχάς να προκαλέσει πόνο στο ακουστικό όργανο, ενόχληση και στρες σαν προσαρμογή του οργανισμού στον ήχο”, εξηγεί προσθέτοντας πως οι ειδικοί παρατηρούν πως μία επίδραση “στα παιδιά που είναι νευρικά, υπερκινητικά και αγχωμένα μπορεί να είναι και η υπερέκθεση σε θορύβους”.

Οι γονείς “θα πρέπει να ελέγχουμε περισσότερο το περιβάλλον. Ως μεσογειακός λαός συνηθίζουμε να μιλάμε δυνατά και πολλοί μαζί. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα αναπτύξει προσαρμογή και θα αναγκαστεί και το ίδιο -πέρα από τις βλάβες που μπορεί να έχει στην ακοή του- να φωνάζει δυνατά. Επιπλέον, ελέγχουμε όλες τις πηγές ήχου. Δεν μπορεί να παίζει ταυτόχρονα η τηλεόραση και μια συσκευή που παράγει ήχο και καλύπτει όλες τις άλλες ενώ ταυτόχρονα μιλάμε”.

Δες το σχετικό απόσπασμα:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network